GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – Tragovi rimske vojske u zbirci Josipović

Datum objave: 09. 12. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Iako su, ovogodišnji, znatno skromniji program obilježavanja Dana grada uvjetovale epidemiološke okolnosti, za sadržaj kakvog se ne bi postidjele ni puno kulturnije i urbanije sredine, pobrinuo se, zaslugom uglednog sugrađanina, kolekcionara i entuzijasta, Gradski muzej Nova Gradiška, poklonivši gradu za rođendan jedinstvenu arheološku izložbu Tragovi rimske vojske u Zbirci Josipović.

Iako privatne arheološke kolekcije nisu rijetkost ni kod nas ni u Europi, rijetko se pronalaze zbirke kakve bi, u vlastitom fundusu, rado vidjeli najrenomiraniji svjetski muzeji. Jednu takvu, kao poklon Gradu za rođendan, Novogradiščanima je, zaslugom uglednog sugrađanina, kolekcionara i entuzijasta, Donalda Josipovića, predstavio Gradski muzej, objedinjujući je u jedinstvenu arheološku izložbu pod nazivom Tragovi rimske vojske u Zbirci Josipović. Sastavljena od 50-ak predmeta pronađenih uglavnom u rijeci Savi, izložbeno predstavljenih u nekoliko cjelina- mačevi, bodeži, druga vojna oprema i vojne alatke, zbirka je to koja može stati uz bok i najbogatijoj te vrste koja se čuva u zagrebačkom Arheološkom muzeju. Istaknule su to, na svečanosti otvorenja, s pravom ponosne – dr.sc.Marija Mihaljević iz Gradskog muzeja Nova Gradiška i diplomirana arheologinja i povjesničarka Ana Pavleković Žeruk, članice autorskog tima izložbe koji čini još i naš vrsni antičar, dr.znanosti Ivan Radman Livaja iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i kustosica i muzejska pedagoginja Jelena Kovre.

“Izložba kakve se ne bi postidjele ni daleko kulturnije i urbanije sredine zbog svog je značaja, pravi poklon Gradu za rođendan. Riječ je o vrijednoj zbirci našeg uglednog sugrađanina Donalda Josipovića, imatelja kulturnog dobra, kolekcionara, entuzijasta i zaljubljenika u prošlost koji rado dijeli svoja znanja i svoju bogatu zbirku stvaranu godinama, spletom okolnosti i snalažljivosti. Zahvaljujući životnoj strasti i predanosti, Donald Josipović prikupio je veliki broj predmeta kakvih nema ni u jednom muzeju u Hrvatskoj, što ovo izložbu čini iznimnom vrijednom.” rekla je otvarajući izložbu Marija Mihaljević.

“Privatne zbirke poput ove, u povijesnom smislu, predstavljaju i začetke muzeja i njihovih prvih fundusa, što je i priča o počecima novogradiškog Gradskog muzeja, nastalog slijedom donacije obitelji Spišić davne 1951. Te, kao i brojne druge zbirke prikupljene tijekom naših 70 godina postojanja, sustavno ćemo izlagati uz izložbene projekte, a vjerujem kako će, dugoročno, postati i dijelovi stalnog postava na čijoj realizaciji polako radimo. Uz nova zapošljavanja o kojima pregovaramo s gradom, kao i sluh njegovih čelnih ljudi, sigurna sam kako je pred ovom ustanovom dobra budućnost, jer, samo uz stručne ljude koji imaju dovoljno znanja i ljubavi za svoj posao, moguće je riješiti sve prepreke.”naglasila je  Mihaljević.

Vrijednost izložbe istaknula je i Ana Pavleković Žeruk, mlada diplomirana arheologinja i povjesničarka, u profesionalnom smislu zahvalna na prilici da radi na postavu s kakvim se rijetko sreću i stručnjaci, jer jako je malo sačuvanih dijelova rimske vojne opreme, što ovu zbirku, rekla je, čini još vrijednijom. U nazočnosti vlasnika zbirke, Donalda Josipovića, izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, uz poziv Novogradiščanima i zaljubljenicima u arheologiju iz okolice da narednih dana svakako posjete Gradski muzej Nova Gradiška i zavire u tajne rimske vojne povijesti.

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn