GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – Prigodno proslavljen 70. rođendan

Datum objave: 19. 10. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Otvarajući vrata kulture svima, promovirajući, istovremeno, ulogu i značaj kulturnih ustanova u zajednici, novogradiški Muzej na zanimljiv je način proslavio 70. rođendan, prisjećajući se događaja iz 1951.godine, kada je 18.listopada osnovan sa svrhom sakupljanja i očuvanja kulturne baštine.

18.listopada 1951. godine, zaključkom Narodnog odbora kotara Nove Gradiške, sa svrhom skupljanja i očuvanja kulturne baštine, osnovan je Muzej. Neposredan povod za osnivanje takve ustanove bio je poklon obitelji Špišić sastavljen od zbirke starog oružja, numizmatike i više arheoloških nalaza. 70. rođendan Muzeja proslavljen je posjetom učenika 2.c razreda OŠ “Mato Lovrak” ustanovi, s ciljem učenja o njegovoj ulozi i značaju u zajednici.

Otvarajući vrata kulture svima, promovirajući, istovremeno, ulogu i značaj kulturnih ustanova u zajednici, novogradiški Muzej na zanimljiv je način proslavio 70. rođendan, prisjećajući se događaja iz 1951.godine, kada je 18.listopada, zaključkom Narodnog odbora kotara Nove Gradiške, i osnovan, sa svrhom skupljanja i očuvanja kulturne baštine. Prva zbirka otvorena je u kući mr. ph. Karla Dieneša, a prvi kustos bio je učitelj Stjepan Maraković. Događaji su prethodili osnivanju Zavičajnog muzeja 1971. godine, te naposljetku i osnivanju Gradskog muzeja Nova Gradiška 1999. godine, ustanove kakvu poznajemo danas.

Obilježavajući prvih 70 godina rada i djelovanja, novogradiški muzealci su na rođendansku svečanost pozvali učenike 2.c razreda Osnovne škole “Mato Lovrak”, koristeći vrijednu godišnjicu kako bi ih upoznali s djelatnošću muzeja kao i njegovom ulogom i značajem za zajednicu. Gradski muzej Nova Gradiška ima status javne ustanove koja muzejsku djelatnost obavlja kao javnu službu. Uz sakupljanje, čuvanje, istraživanje kulturnih i prirodnih dobara Grada Nove Gradiške i okolice, njihovu stručnu i znanstvenu obradu i sistematizaciju u zbirke, uloga Muzeja je i trajno zaštićivanje muzejske građe i dokumentacije, muzejskih lokaliteta i nalazišta, neposredno i posredno predočavanje javnosti putem stalnih i povremenih izložbi, objavljivanje podataka i spoznaja o muzejskoj građi i muzejskoj dokumentaciji, izdavanje kataloga, časopisa, knjiga i drugih publikacija, organiziranje edukativnih programa, predavanja, seminara, radionica, kao i trajno promicanje program muzejske djelatnosti. Od 2016. godine i posljednje rekonstrukcije koja mu je, uz moderan, multifunkcionalan izgled i prostor, dao i novu svježinu i zamah, Gradski muzej Nova Gradiška, zahvaljujući brojnim kvalitetnim sadržajima, neizostavan je dio kulturnog i umjetničkog života Grada.

TEKST: S. Tarbuk             FOTO: GM NG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn