GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – Otvoreno 5. izdanje bienalne multimedijalne izložbe SB=NG

Datum objave: 20. 9. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nastavljajući sada već uhodanu dobru praksu, vjerujući istovremeno, kako se ukus i potrebe publike uče i odgajaju, Gradski muzej Nova Gradiška poklonicima suvremene umjetnosti i onima koji će to tek postati, u svom je prostoru predstavio 5. izdanje bienalne multimedijalne izložbe SB=NG.

Kada su 2012., samozatajno i bez velikih pretenzija, na inicijativu kustosa i umjetnika Miroslava Pišonića i Gordana Bijelića, krenuli iz prostora napuštene Robne kuće, ekipa kreativaca različitih profila iz dva grada Brodsko posavske županije, nije ni sanjala da će pokrenuti uspješnu priču o suvremenoj umjetnosti.

Osam godina kasnije, nastavljajući sada već uhodanu dobru praksu, vjerujući istovremeno, kako se ukus i potrebe publike uče i odgajaju, 15 novogradiških i slavonskobrodskih umjetnika publici se predstavilo na 5. izdanju bienalne multimedijalne izložbe SB-NG, postavljene u prostoru Gradskog muzeja Nova Gradiška. Riječ je o iznimnom kulturnom događaju čiji je cilj upoznati sa suvremenom umjetnošću, onom koja, kako u pratećem katalogu piše Gordana Đuričić, prof. povijesti umjetnosti i hrvatskog jezika, “iako nije nužno estetska, potiče na razmišljanja o svijetu i nama samima, podučava, otvara oči i vodi katarzi”, iznimno važnoj izložbi za Novu Gradišku.

Jer, kako na je otvorenju naglasila Janka Vukmir iz Instituta za suvremenu umjetnost, prilika je ovo da se pokaže kako je kulturi mjesto u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Zagrebu. „Kada jedna impulzivna akcija preraste u ovakvu dugoročniju manifestaciju i iz robne kuće prijeđe u Muzej, onda zaslužuje svaku podršku. Čini mi se da je njihov ulog jedan veliki poklon gradu i publici.”, rekla je gošća iz Zagreba.

Zadovoljstvo realiziranim, te prije svega, reakcijom posjetitelja, izrazio je i Miroslav Pišonić ističući kako je muzealcima to poticaj da se ovakve i slične akcije trebaju nastaviti i dalje. Provokativnim, suvremenim i kreativnim radovima nastalim u različitim medijima, posjetiteljima su se ove godine predstavili Gordan Bijelić, Alojzije Cindrić, Igor Čabraja, Matej Knežević, Jelena Kovre, Zlatko Kozina, Ivica Kurtz, Lucija Lebić, Mladen Lovrić, Antun Maračić, Miroslav Pišonić, Ante Rašić, Damir Sokić, Ivan Šeremet i Ivana Škvorčević. Izložba u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena je do 17. listopada.

TEKST: S. T.                       FOTO: radioprkos.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn