GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA: Izložba Željka Subića – najveća donacija umjetnina u povijesti Nove Gradiške

Datum objave: 28. 11. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Akademski slikar Željko Subić darovao je Gradskom muzeju Nove Gradiške 65 djela uključujući i osobne dokumente i fotografije, kao i vrijedne plakate. Riječ je najvećoj donaciji umjetnina, kako u povijesti Muzeja tako i grada Nove Gradiške. Opus autora javnosti je predstavljen na izložbi koja  ostaje otvorena do 19. veljače 2021. godine.

U petak 27. studenog 2020. u 18 sati u galeriji Gradskog muzeja Nova Gradiška službeno je otvorena izložba slika umjetnika Željka Subića. Na izložbi je predstavljeno 30-ak radova Željka Subića od najranijih djela nastalih sredinom 60-ih godina XX. stoljeća prije autorovog upisa na Akademiju likovnih umjetnosti pa do recentnih djela nastalih u 2020. godini. Na otvorenju izložbe ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljević istaknula je vrijednost i važnost ove značajne donacije, kustosica izložbe i autorica predgovora Sonja Švec Španjol ukratko je predstavila opus autora kroz izložena djela te ukazala na značaj Željka Subića istaknuvši kako je autor zemlju kao likovni motiv ponovno otkrio, a zahvaljujući svojoj iskrenosti i dosljednosti, prepoznao je prirodno osjećanje unutarnje strukture krajolika. Jednoj od najstarijih likovnih tema pristupio je posve individualno i stvorio likovni izričaj koji ujedinjuje klasično i suvremeno, sveprisutno i jedinstveno, fizičko i duhovno, logičko i emocionalno, svačije, ali primarno svoje. Akademski slikar Željko Subić zahvalio se svim prisutnima na dolasku i svim uključenim na realizaciji ove izložbe.

Akademski slikar Željko Subić darovao je Gradskom muzeju Nove Gradiške, a samim time i svim žiteljima Nove Gradiške, 65 djela uključujući i osobne dokumente i fotografije, kao i vrijedne plakate. Zacijelo, riječ je najvećoj donaciji umjetnina, kako u povijesti Muzeja tako i grada Nove Gradiške. I kako sam samozatajno kazuje, ovom donacijom želi se odužiti „svome“ gradu koji već 65 godina udomljuje njegovo „fizičko, duhovno i kreativno postojanje.“

Prepoznatljivi umjetnički opus Željka Subića odraz je njegova promišljanja umjetnosti i ideja koje su ga nadahnjivale u neprestanom istraživanju i pronalaženju novih mogućnosti likovnoga izričaja. Kroz više od pola stoljeća u svom gradu, u osami svoga ateliera, Subić uporno i dosljedno, razvija svoju kreativnu misao i stvara, jedan za drugim, svoje prepoznatljive umjetničke cikluse iz kojih iščitavamo bitne sastavnice njegova umjetničkog individualizma.

Ova iznimno vrijedna donacija odabir su autora iz njegova bogatog umjetničkog stvaralaštva i, na neki način, ujedno su presjek i kratka retrospektiva koja obuhvaća, od najstarijih do najnovijih, radove iz različitih umjetničkih ciklusa: LUTKE, STILSKE VJEŽBE, VAGONI, STRAŠILA, PEJZAŽI, METAMORFOZE OBLIKA, SAKRALNI CIKLUS, SLUTNJE RATA, ANATOMIJA SLAVONSKOG PEJZAŽA, OTKRIVENE STRUKTURE RAVNICE, OTKRIĆE ZEMLJE, KODOVI ZEMLJE, KODIRANA MISAO, „LIFE’S GOOD“ – HOMMAGE RAVNICI, RITAM POVRŠINE i ZNAKOVNE PORUKE VREMENA.

“Otkada sam, kao sedmogodišnjak, s roditeljima doselio u Novu Gradišku, moja je, osobna i stvaralačka, sudbina trajno i nedjeljivo srasla s “mojim” gradom i pitomim podnebljem široke slavonske ravnice – s mnogim meni dragim ljudima i naraštajima mojih učenika, kojima sam, u više od tri i pol desetljeća, nastojao pobuditi želju za otkrivanjem vizualnih vrijednosti svijeta u kojem žive i za razumijevanje likovnih vrijednosti umjetničkog stvaralaštva. U Novoj Gradiški proveo sam bezbrižne školske dane svoga odrastanja i sazrijevanja – ovdje su nastali moji prvi likovni pokušaji i, gotovo, sveukupni moj umjetnički opus. Ovom darovnicom, na neki način, želim zahvaliti gradu, koji, već 65-u godinu, udomljuje moje fizičko, duhovno i kreativno postojanje. Darujući svojih 65 (64+1) djela Gradskom muzeju Nove Gradiške darujem ih time svojim sugrađankama i sugrađanima – kako sadašnjim, tako i svim budućim žiteljima grada Nove Gradiške.” naglasio je autor.

TEKST: S. P./ S. Š.Š        FOTO:  facebook gmng

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn