GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – Hajmo u muzej: tjedan likovnih radionica okupio 70-ak malih i velikih likovnjaka

Datum objave: 24. 8. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Želeći pokazati kako su muzeji puno više od prostora u kojem se čuvaju artefakti iz nekih davnih, zaboravljenih vremena, te prije svega, razviti kod mladih naviku i potrebu za konzumiranjem kulture u svim njenim oblicima, Gradski muzej Nova Gradiška uspješno je organizirao tjedan kreativno-edukativnih likovnih radionica pod nazivom “Hajmo u muzej”.

Iako je epidemija kronavirusa brojnim kulturnim ustanovama donijela niz izazova i natjerala ih da preispitaju vlastitu ulogu u zajednici, za nekolicinu je značila i jedinstvenu priliku za svojevrsni novi početak i osmišljavanje kreativnijih načina rada. Gradski muzej Nova Gradiška novo normalno je, na tragu manifestacije Noć muzeja čiji je cilj pokazati kako su muzeji više od prostora u kojem se čuvaju artefakti iz nekih davnih, zaboravljenih vremena, te prije svega, razviti kod mladih naviku i potrebu za konzumiranjem kulture u svim njenim oblicima, uspješno organizirao tjedan kreativno-edukativnih likovnih radionica pod nazivom Hajmo u muzej.

Početak je to priče koja će, sudeći prema broju zainteresiranih polaznika koji su proteklih sedam dana prošli kroz muzej, zasigurno doživjeti i svoj nastavak, jer još je toliko ideja i tehnika koje treba probati i doživjeti. Ciklus radionica organiziranih od 17.do 21.kolovoza prema ideji i na inicijativu Jelene Kovre, magistre edukacije likovne kulture i važnog dijela tima mladih stručnjaka zaposlenih u Gradskom muzeju, okupio je čak 70 malih i velikih likovnjaka i ponudio im jedinstvenu priliku da iskušaju vlastitu kreativnost i pri tom zavire u čarobni svijet povijesti i likovnosti.

Na prvoj u nizu radionica pod nazivom Šamanski grafiti polaznici su tako, učeći uz put ponešto i o špiljskoj umjetnosti gornjeg paleolitika, raznobojnim zemljanim mješavinama na tvrdoj podlozi, po uzoru na “umjetnine i rukotvorine” iz Altamire i Lascauxa, slikali motive životinja. Dan kasnije, na radionici pod nazivom Magija lova, polaznici su, po uzoru na gornjopaleolitičku simboličku umjetnost ,oblikovanjem obojanog slanog tijesta, izrađivali figurice životinja. Uz priliku za likovnim izražavanjem, radionice su polaznicima ponudile i uvid u konzervatorsko restauratorske poslove , te ih naučile i kako je izgledalo kuhinjsko i stolno posuđe iz vremena liburnske kreamike željeznog doba.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: gmng

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn