GRADSKI BAZENI POŽEGA – Obilježen Svjetski dan prevencije utapanja

Datum objave: 25. 7. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom Svjetskog dana prevencije utapanja na Gradskim bazenima Požega održana je preventivna aktivnost koje su proveli Policijska uprava požeško-slavonska, Požeški športski savez i Ronilački klub Požega.

Policijska uprava požeško-slavonska već dugi niz godina na požeškim bazenima u vrijeme kupališne sezone provodi brojne operativne preventivne aktivnosti koje imaju za cilj osigurati povoljno stanje sigurnosti svih posjetitelja bazena, posebice djece, naglasio je policijski službenik za prevenciju Goran Matijević.

“Prevencija krađa, prevencija seksualnog iskorištavanja djece, prevencija ostavljanja djece u vozilima ljeti, a posebice prevencija utapanja i ozljeda aktivnosti su koje smo s partnerima provodili proteklih godina s ciljem uklanjanja i umanjivanja rizika. Analizirajući pokazatelje o stanju sigurnosti tijekom proteklih godina u ovim segmentima, možemo ocijeniti da smo zajednički uspjeli osigurati povoljno stanje sigurnosti u pogledu navedenih rizika. Ove godine operativno preventivne aktivnosti u suradnji s našim partnerima započeli smo provoditi prilikom otvaranja bazena.Naš današnji susret i obilježavanje Svjetskog dana prevencije utapanja provodimo po treći puta, a glavna poruka ove godine je „Učini jednu stvar“, a to može biti i podučiti nekoga plivati kao kolege iz Škole plivanja.“ rekao je Matijević, Naglasio je kako, prema podacima, u posljednjih 10 godina u Republici Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno umre 85 osoba godišnje. Na području Policijske uprave požeško-slavonske u razdoblju od 2014. do 2022. godine zabilježeno je 10 utapanja.

Prema riječima Željka Mitrovića iz Požeškog športskog saveza koji brine o bazenima, svake godine bazeni se pripremaju za sezonu uz maksimalano poštivanje pravilnika i propisa, a osigurana je i spasilačka služba te svi tehnički i higijenski uvjeti. Požeški športski savez organizator je i Škole plivanja koja ove godine ima 520 polaznika, a u petak 28. srpnja bit će održana i podjela diploma polaznicima.

O kućnom redu te pravilnom i sigurnom ponašanju na bazenima govorio je glavni požeški spasilac i predsjednik Ronilačkog kluba Požega Zdenko. „ Imamo kućni red na bazenima, ali malo tko ga doista pročita. Mi smo tu da taj kućni red i provedemo, mi imamo neki dogovor da nešto bude blaže u provedbi, nešto strože. Ono što je strože vezano je uz održavanje čistoće vode – ovdje imamo pijesak i travu, a ono što je najveći problem za vrijeme sunčanih dana je nanošenje debelih slojeva kreme za zaštitu kože od sunca.Mi smo tu da ukažemo na sve te probleme, osim što nam je primarna zadaća spašavanje i prevencija utapanja. Ove godine smo imali jedan slučaj predutapanja, koliko god mi poznamo jedni druge, uvijek u društvu ima netko tko ne pliva, a da to nikada nije rekao. Tako je bio slučaj i ovdje, nitko iz tog društva nije znao da djevojka ne zna plivati, a ona je skočila za loptom u bazen. Nema puno tih incidenata u Požegi, ali plivači moraju znati da se nije isto kupati na obje strane bazena – jedna je dubine 130 centimetara, druga 220 i nije se isto kupati na jednoj i na drugoj strani. “ rekao je Zdenko Oroz dodajući kako nedostaje i prostora ali i popratnih sadržaja za sve koji dnevno žele boraviti na bazenu.

TEKST: S. Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn