GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA – Prva obljetnica rada obnovljene i nagrađivane nove Knjižnice

Datum objave: 14. 3. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradska knjižnica Požega obilježit će 15. ožujka prvu obljetnicu rada obnovljene Knjižnice. Knjižnica godine, odnedavno ovjenčana i Kolektivnom nagradom Grada Požege, prvu godinu rada u uvjetima kakve hram pisane riječi zaslužuje obilježit će susretima s onima najvažnijima – korisnicima. Uoči obilježavanja obljetnice, predstavljeni su i jednogodišnji rezultati i ostvareni programi.

Nakon 175 godina bogate knjižnične djelatnosti, Gradska knjižnica Požega prošle je godine, 15. ožujka, otvorila vrata nove Knjižnice – otvarajući tako i prostor za novi koncept rada, nove programe i povećanje kvalitete usluge za korisnike ali i za cijelu zajednicu. Rezultate nakon prve godine rada obnovljene Knjižnice kojoj je zbog izvrsnosti ali i ostvarene pozicije kulturnog središta grada ovjenčana i titulom Knjižnice godine na nacionalnoj razini, predstavila je ravnateljica Aleksandra Šutalo. Istovremeno najavila je i važnije programe i događaje koji su pripremljeni za ovu godinu.

Godina 2021. bila je iz više razloga povijesna godina za Knjižnicu – uz otvorenje novih prostor i nove uvjete rada, požeškoj knjižnici pripala je i titula “Knjižnica godine”, prestižno strukovno priznanje, a kao kruna svega, 11. ožujka 2022. godine Knjižnica je primila i Kolektivnu nagradu Grada Požege, koju, kako je naglasila ravnateljica također shvaćaju kao poticaj za daljnji razvoj i još kvalitetniji rad.

“Kada smo 2019. godine ušli u značajnu fazu, a to je priprema za otvorenje nove zgrade, nismo čekali već smo se uhvatili velikog posla, a to je priprema koncepta nove knjižnice. On se zasniva na nekoliko glavnih odrednica – reorganizaciju odjela, revitalizaciju fonda, modernizaciju knjižnične usluge, osnaživanje i edukaciju kolektiva. Edukaciju korisnika te predstavljanje knjižnice kao trećeg životnog prostora i redefiniranje uloge korisnika gdje smo korisnika stavili u ulogu našeg sustanara, suradnika i partnera što se ostvaruje kroz dnevne susrete, ali i kroz programe i različite suradnje. Tu je i povećanje kvalitete i broja knjižničnih programa, nove djelatnosti, poglavito galerijska djelatnost te rad na povećanju vidljivosti naše ustanove u smislu jedinstvenog identiteta.” rekla je ravnateljica Šutalo.

Potvrdu izvrsnosti i učinkovitosti daje impresivna statistika. U odnosu na 2019. godinu u 2021. godini bilježe 42 posto povećanje broja aktivnih korisnika upisanih u knjižnicu, a statistički su zabilježene i posjete programima i manifestacijama pa tako u 2021. godini imaju više od 60 tisuća fizičkih posjeta, što je gotovo dvostruko više nego u pretpandemijskoj 2018. godini. Uz to, Kroz 132 stručno vođena posjeta Knjižnici prošlo je 2346 posjetitelja koji su se i tako željeli upoznati s požeškim hramom knjige.

Značajni rezultati postignuti su i s programima. “U knjižnici se uvijek nešto događa. Naša statistika kaže da smo prošle godine u prosjeku imali nešto manje od tri događaja dnevno. Već u startu smo programe koje radimo isključivo mi, djelatnici knjižnice,organizirali tako da smo ih podijelili po kategorijama, a imamo i programe koje radimo u suradnji s partnerima te programe koji nisu vezani isključivo uz književnost, poput koncertnih i filmskih programa te izložbenog programa koji je s Galerijom svjetlosti i Galerijom Tunel značajno obogatila kulturni život grada. U prvoj godini rada organizirano je čak 15 izložbi,” rekla je ravnateljica.

Uz čak pet programa poticanja čitanja za sve dobne skupine, u prošloj su godini održana i 23 književna susreta, a tu su i edukativni i zabavni programi (Lego klub), filmski i glazbeni programi (odrađeno je pet koncerata) te programi s područja umjetnosti koje provode u suradnji s partnerima poput onog “Umjetnik u meni” koji je namijenjen srednjoškolcima, a vodi ga akademska kiparica Tatjana Kostanjević.  Knjižnica je uz to, bila i domaćin drugih događaja koji su organizirani u partnerstvu s udrugama i pojedincima pa je tako u suradnji s Katoličkom gimnazijom 175 učenika čitalo u knjižnici 175 sati u čast 175 godina knjižnične djelatnosti, u suradnji s UO Plesnom radionicom Ilijane Lončar u knjižnici se plesalo na Svjetski dan plesa, a ostvarene su i druge vrijedne suradnje.

U ovoj godini ljubitelje pisane riječi, poklonike umjetnosti i obožavatelje nove Knjižnice očekuju nove izložbe, novi susreti, filmovi, edukacije i glazbene poslastice, a o svemu tome moći ćete razgovarati s vrijednim knjižničarima 15. ožujka od 13,00 do 20,00 sati. Uz susrete ugodne pripremili su i brojna ugodna iznenađenja, a pri tom možete na Sajmu knjiga po simboličnoj cijeni od 10 kuna za knjigu ( s mnoštvom svježih naslova) obogatiti vlastitu kućnu knjižnicu.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn