GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA – Nagrađeni najčitatelji u prvom poglavlju nove povijesti nove požeške Knjižnice

Datum objave: 17. 12. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Na prigodnoj svečanosti Gradska knjižnica Požega danas je nagradila svoje Najčitatelj 2021. godine. Najčitatelji koji su novu Knjižnicu, osim za posuđivanje knjiga, prepoznali i kao mjesto boravka, susreta i učenja nagrađeni su u 12 kategorija.

Najčitatelj Gradske knjižnice Požega održava se već 16 godina, a radi se o programu nagrađivanja najvjernijih čitatelja, čime se potiče kultura čitanja i ljubav prema pisanoj riječi.  Pored toga, radi se i o prvom nagradnom programu u konceptu rada nove Knjižnice, stoga su na popisu i neke nove kategorije najčitatelja koji su novu Knjižnicu, osim za posuđivanje knjiga, prepoznali i kao mjesto za boravak, susret, učenje, čitanje, provođenje slobodnog vremena te suradnju i rast kroz zajednicu.

Pred sam kraj ove, za Knjižnicu povijesne godine u kojoj, nakon 175 godina knjižnične djelatnosti, nova Knjižnica otvorila svoja vrata korisnicima, po drugi put u istoj godini održava se ovaj tradicionalni program. Nakon što je 19. ožujka održana dodjela nagrada Najčitateljima privremene Knjižnice čime je zatvoreno poglavlje rada knjižnice u privremenom prostoru, danas su nagrađeni najistaknutiji korisnici u prvom poglavlju najnovije povijesti požeškog središta kulture, od trenutka otvorenja nove Knjižnice. Nagrade su dodijeljene u 12 kategorija, a nagrađeno je ukupno 26 korisnika.

Najčitatelji Odjela književnosti u 2021. godini su Tomislav Stasny i Jasna Čmelar. Najčitatelji Dječjeg odjela su Leina Filotaš, Šimun Šostar, Alana Baričević, Roko Brekalo i Leona Matković, Najčitatelji Znanstvenog i studijskog odjela su Julijana Lukačić, Nola Raguž, Zvonko Vujnović i Melita Novak. Najčitatelji Odjela za mlade i multimediju su Iva Kovačević, Matija Josipović, Davor Muljević i Jakov Brus Škrljac.

Najsuradnici Knjižnice su Marijana Ćorluka, Kristina Stankijević Balenović, Antonio Abramović i Vesna Matković, a Nesuradnja s drugom ustanovom ostvarena je s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Požege. Tu je i najslušatelj građe za slijepe i slabovidne Slobodan Jevtović, Najčitatelj e-knjige Franjo Crnčić, Najvjerniji korisnik Silvio Adžić, Najčitatelj iz Petrinje (grada s kojim je Knjižnica ostvarila suradnju nakon katastrofalnog potresa) Slađana Herceg Bjelac, Najobitelj Obitelj Zrinščak te Najkorisnik nove Knjižnice Branka Fržović.

Svi oni, svojim dolaskom, suradnjom, podrškom, korištenjem mogućnosti koje knjižnica nudi, potvrdili su kako je nova Gradska knjižnica Požega doista ne samo požeško središte kulture, ne samo najbolja hrvatska knjižnica u 2021. godini već i mjesto gdje uče, rastu, razvijaju se i tako grade nove prostore i vidike cjelokupnog razvoja zajednice. Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić koji je uručio nagradu najmlađoj korisnici Leini Filotaš, a u glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Požega s kojom Knjižnica ima dugogodišnju izvrsnu suradnju.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn