GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA – Izađi iz (svojih) korica i zakorači u Ljeto u knjižnici

Datum objave: 25. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradska knjižnica Požega pripremila je “Ljeto u knjižnici”, raskošnu ponudu različitih aktivnosti kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera. Ove godine pod motom “Izađi iz svojih korica” pozvali su korisnike da prekorače svoje kulturološke navike i zakorače u novoj knjižnici u neke nove ukoričene i neukoričene avanture.

Od 15. ožujka kada je otvorena iza nove Gradske knjižnice Požega puna su tri mjeseca uspješnog rada. Koncept nove knjižnice, kao vrlo važnu odrednicu imao je i povećanje broja i kvalitete programa, a takav koncept rezultirao je i, u požeškom kulturnom prostoru, do sada neviđenim fenomenima, naglasila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo. “Od otvorenja do danas korisnici i posjetitelji osjetili su kako knjižnica postaje kulturnim centrom grada, s obzirom i na količinu i na raznovrsnost i kvalitetu programa koje priprema i nudi. S druge strane, mi u knjižnici osjetili smo i potvrdili da je Požegi potrebna upravo ovakva knjižnica koja pruža i više i kvalitetnije, ali i nudi i prostor u kojem se može biti i boraviti. Zaključujemo to po fenomenima koje viđamo svaki dan, a riječ je o fenomenu boravka u knjižnici, o fenomenu obiteljskog boravka, o upisu svih članova jedne obitelji, stvaranju grupa koje svakodnevno uče i rade. Jer, s obzirom na nove prostorne mogućnosti i osnažene ljudske resurse, knjižnica sada može i više i bolje,” rekla je uvodno ravnateljica.

Novo iskustvo u knjižnici tako su glazbena i izložbena ponuda, te značajno povećanje programa za djecu i kvalitetnog edukativnog programa za različite dobne skupine. Uz programe koje provode i nude djelatnici u knjižnici tu su i suradnici i volonteri kao dodatna snaga koja doprinosi tome da se kroz takve programe daje više zajednici i to na nekoliko razina. Na takvim temeljima, nije čudno da je ljetni program u požeškoj knjižnici ove godine prava osvježavajuća lepeza kojoj će čak i knjigama manje skloni posjetitelji, teško odoljeti.

“Od kako smo krenuli s programom Ljeto u knjižnici, on je uvijek bio zamišljen kao dopuna kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i djece i odraslih, kroz ponudu različitih aktivnosti kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera u knjižnici. To je osnovna paradigma kojom smo se vodili i ove godine, ali s puno bogatijim programom u odnosu na prethodne godine.” rekla je Aleksandra.

Moto je “Izađi iz svojih korica” a proizlazi iz akcije koja se odnosi na akciju poticanja čitanja. Od 5. srpnja do 31. kolovoza na Trgu spoznaje bit će pripremljeni paketi koje knjižničari preporučuju korisnicama da, uz knjige koje su sami odabrali, dodatno posude.Uz svoj izbor, imat će mogućnost uzeti i paketić koji nudi nešto novo, nešto što možda ne bi sami uzeli s polica. Sastav paketa za odrasla je jedna knjiga s područja beletristike, jedna knjiga poezije, knjiga popularne publicistike, jedan glazbeni CD, jedan književni klasik i jedna knjiga iz područja hrvatske književnosti. Po sličnom modelu bit će sastavljen i paket za djecu. Paralelno se održava i Sajam knjiga, akcijska prodaja otpisanih knjiga iz fonda knjižnice po cijeni od deset kuna.” rekla je ravnateljica Šutalo.

Na Dječjem odjelu tijekom ljeta uz redovne, svakodnevne aktivnosti, svaki tjedan bit će određena i tjedna tema.Pripremljen je i poseban program za mlade s nekoliko aktivnosti. Umjetnik u meni objedinjuje likovne radionice za srednjoškolce koje će voditi akademska kiparica Tatjana Kostanjević, popularni Lego maraton održat će se u srpnju i kolovozu, tu je i 3D modeliranje i 3D print, te program “Čitamo” koji će realizirati skupine mladih, a riječ je snimanju preporuka za mlade. Izložbeni program dopuna je generalnoj kulturnoj ponudi grada ,a iza knjižnice je već iskustvo četiri izložbe. Preko ljeta bit će predstavljene dvije izložbe – izložba plesnih fotografija u suorganizaciji s UO Plesna radionica Ilijane Lončar, te izvanredna konceptualna izložba Hrvatske gorske službe spašavanja koja je nagrađena nedavno Grand Prixom Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Izložba će biti postavljena tijekom kolovoza. Pripremljen je i program za umirovljenike koji sadrži informatičke radionice, a prvi ciklus održat će se tijekom srpnja.

Ovogodišnje Ljeto u knjižnici otvara se 25. lipnja s koncertom Klape Sv. Lovro koji se održava u Galeriji svjetlosti, uz goste iz Osijeka i Brunu Oberan. Koncert se prenosi online, kao i neki drugi programi koji su u planu ovog ljeta. U sklopu glazbenog programa Ljeta u knjižnici i 6. srpnja održat će se još jedan koncert i to nastupom Brune Oberan i Tina Tonkovića s gostima i posebnim repertoarom za knjižnicu.

Uz Ljeto u knjižnici, knjižnica prelazi i u režim ljetnog radnog vremena od 5. srpnja do 31. kolovoza i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7:30-15:00, utorkom i četvrtkom 13:30-21:00.

Sve dodatne informacije potražite na gkpz.hr/  i   Facebook Gradska knjiznica Pozega

TEKST: Sanja Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn