GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA POŽEGA – Radovi koji za knjižnicu, korisnike, ali i požešku kulturu – okreću novu stranicu!

Datum objave: 26. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Radovi na staroj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice Požega koji su krenuli početkom svibnja ove godine, napreduju prema planu. Gradonačelnik Darko Puljašić s ravnateljicom knjižnice Aleksandrom Šutalo obišao je danas radilište, uz prostore i u novom dijelu knjižnice.

Nakon uspješnog preseljena knjižnične građe, radovi koji će požeškom hramu ukoričene riječi omogućiti sjajnu budućnost primjerenu tradiciji i značaju ove kulturne ustanove, napreduju prema planu. Uvjerio se u to i požeški gradonačelnik koji je s ravnateljicom Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandrom Šutalo, zgradu knjižnice obišao od ulaza do potkrovlja i to, kako je rečeno, usred najintenzivnije faze radova. Do sada su u prostoru stare zgrade knjižnice izvedeni međukatna konstrukcija i podovi, napravljena su statička ojačanja, izvedeni radovi na sustavu grijanja i hlađenja te RFID sustavu za klasifikaciju,obavljeno rušenje zidova unutar objekta, a pri kraju su radovi žbukanja  i elektro-instalacijski te stolarski radovi.Radove izvodi tvrtka L-projekt.

“Radovi na ovom zdanju traju još od  2006. godine, projekt je to koji je do sada koštao oko 16 milijuna kuna, ali naporima Gradske uprave, te uz pomoć Ministarstva kulture, uložili smo značajna dodatna sredstva i nadamo se kako će do kraja godine ova faza biti završena. Okvirnim sporazumom s izvođačem radova ugovorili smo iznos od 7, 5 milijuna kuna. Po prvom ugovoru od 3,8 milijuna kuna do sada je  ugrađeno i odrađeno radova u vrijednosti 2,1 milijun kuna, ostaje 1,6 milijuna kuna te 3,7 milijuna kuna po drugom ugovoru. Očekujemo kako će u vrlo kratkom vremenu ovaj objekt biti stavljen u punu funkciju. Jer, naši građani zaslužili su suvremenu knjižnicu, a mi radimo knjižnicu za 22 stoljeće, za budućnost,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Knjižnice djeluje u privremenom prostoru, no usporedo s tim, djelatnici rade i na programima za novu knjižnicu. “Dok izvođač radova radi na građevinskim radovima, mi radimo na osmišljavanju novih programa jer nam je  želja i cilj, onog dana kada se uređena knjižnica otvori, da ne prezentiramo našim građanima i korisnicima samo novu zgradu već i novu knjižnicu. Planira se opremanje suvremenim tehnologijama. Primjerice RFID oprema znači djelomičnu automatizaciju poslovanja i samoposluživanje – pratimo trendove modernih europskih knjižnica i nadamo se kako ćemo uspjeti, i što se tiče opremanja i programski, ostvariti doista knjižnicu za 22. stoljeće,” rekla je ravnateljica Šutalo.

Stara i nova zgrada knjižnice bit će spoj tradicije i suvremenosti, uz ugodne prostore i odjele, galeriju, kutke za odmor i druženje, javne priredbe i edukacije. Prostor osmišljen i prilagođen suvremenim zahtjevima korisnika. Jer kako ističe Aleksandra: “Ono što je jasno jest da knjižnice više nisu skladišta knjiga. Takve knjižnice više ne postoje, ako se razvijaju, ako idu naprijed. Moderne knjižnice, knjižnice koje se sada opremaju, rade i osmišljavaju javni su prostori, javni servisi za boravak i druženje građana i korisnika. Uz naravno, primarnu uslugu distribucije knjiga, knjižnice danas daju na raspolaganje prostore i organizirane aktivnosti te  jednostavno – prostore za boravak u knjižnici. U tom smislu knjižnice ne samo opstaju već i napreduju te bilježe povećanje broja korisnika. Premda te očekivalo kako će digitalni mediji smanjiti potražnju za knjižnicama, dogodilo se upravo suprotno, ali samo kod knjižnica koje su se prilagodile tim novim potrebama. U tom smjeru razmišljamo i mi – ponuditi Požegi prostor u kojem će se ne samo moći dobiti knjiga već i ugodno boraviti, prostor u kojem je poželjno biti i družiti se.”

Dok traju radovi Gradska knjižnica i čitaonica Požega smještena je u privremenom prostoru udaljenom pedesetak metara od stare zgrade, na adresi Antuna Kanižlića 1. Rad u novom prostoru odvija se od ponedjeljka do petka od 8,00 do 19,00 sati. Tamo je izlučeno oko 12 tisuća naslova reprezentativne građe po kriteriju traženosti, a knjiga koja nije među tim naslovima korisniku stiže na zahtjev u najkraćem roku. A da Požežani vole svoju knjižnicu, da željno čekaju njenu preobrazbu, potvrđuje i činjenica kako se upravo u ovo vrijeme radova, prašine, skučenog privremenog prostora, ali i znatnih napora uvijek i unatoč svemu ljubaznih knjižničara – broj korisnika primjetno povećao!

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn