GRADONAČELNIK NOVE GRADIŠKE VINKO GRGIĆ: Nakon uspješne 2018., 2019. bit će godina strateški važnih projekata

Datum objave: 14. 1. 2019. | Kategorija: Razgovori

NOVA GRADIŠKA – Niz značajnih projekata društvene i komunalne infrastrukture kao i nastavak pada broja nezaposlenih obilježili su godinu u kojoj je Nova Gradiška proslavila 270. rođendan. Godina 2018. bila je godina velikih rezultata i povijesnog proračuna, svojevrsna priprema za aktualnu, 2019. u kojoj je Nova Gradiška ušla u skupinu malobrojnih malih gradova u Slavoniji s proračunom većim od 100 milijuna kuna. Što još očekuje Novogradiščane tijekom godine otkriva prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

Kraj jedne i početak druge godine, idealan je trenutak za rekapitulaciju i propitkivanje. Kakva je bila 2018. godina i što Novogradiščane očekuje u narednih 365 dana?
Godina je bila iznimno teška i naporna, ispunjena do kraja, pa i preko njega, poslom i idejama, vrijedna i puna velikih rezultata, što me posebno veseli, godina. u kojoj smo pokrenuli velike investicije, značajne za grad i Novogradiščane. Prije dvije i pol godine kada smo preuzimali vođenje grada, rekao sam da ćemo, iz godine u godinu povećavati proračun, da ćemo raditi sve više i da će rezultati biti mnogostruko veći, čemu svjedočimo. Dokazali smo to i sada već prošlogodišnjim proračunom koji sm zaključili na 64 milijuna kuna, što je 50 posto više od proračuna u posljednjih desetak godina. Također, sve je više i projekata i sadržaja i bit će ih sve više, jer, čak 50 posto ih je financirano iz različitih izvora, sredstvima fondova i ministarstava, zahvaljujući ozbiljno obavljenom poslu na pripremi projekata zbog čega smo gotovo za svaki kandidirani dobili i sredstva. Stava smo koji kaže da niti u jedan projekt ne ulazimo isključivo s našim izvornim sredstvima, uvijek tu mora biti i sufinanciranje. Pratimo projekte u najavi, one koji se otvaraju i djelujemo. S obzirom na to da djela najviše govore o radu, vjerujem kako je i rezultat vidljiv.

Koji su projekti obilježili proteklu godinu?
Prije svega su to projekti komunalne i društvene infrastrukture, poput završetka vrtića „Maslačak“ koji smo u potpunosti uredili izvana i iznutra, u skladu sa suvremenim pedagoškim standardima, jer važno nam je da se naša djeca u vrtiću osjećaju ugodno i da djelatnicima omogućimo što kvalitetnije uvjete rada. Osim toga, unatoč općem mišljenju kako se sve više ljudi iseljava, u našem je gradu posljednjih godina velika potražnja za mjestom u dječjem vrtiću, što me posebno veseli. Istaknuo bih i dovršenje interijera zgrade Pučkog otvorenog učilišta MAR, novu, suvremeno opremljenu kino i kazališnu dvoranu i predvorje s modernom galerijom, zgradu koju u ovoj godini čeka još i energetska obnova pročelja, čime ćemo zaokružiti gradsku kulturnu priču.Tu je i povijesna jezgra grada, iznimno važna za projekt uređenja centra. Krenuli smo u rekonstrukciju novog trga a krećemo i s izgradnjom kružnog toka u centru grada. Važno je i da ćemo završiti potkrovlje zgrade Muzeja, postaviti parket i napraviti još pokoju sitnicu, a onda proširiti gornju etažu i na zgradi Općinskog suda koju također obnavljamo. Uskoro očekujemo i početak radova na zgradi Katastra, čime će prostor „pod boltama“, povijesno, arhitekturno, a onda i turistički najprepoznatljiviji dio grada, u potpunosti dobiti novo ruho. Tu su, onda još Zingy land, nova dječja igrališta, tenisko igralište, kružni tok, energetska obnova zgrade Blok centra i niz drugih manjih ili većih projekata koji svakodnevno mijenjaju vizuru grada.

Pozitivni trendovi posljednjih su godina zapaženi i izvan lokalnih okvira, što bi, dugoročno, svakako trebalo pozitivno djelovati i na investitore?
Prema službenom istraživanju, Nova Gradiška je 2016/2017.godine proglašena četvrtim gradom po povećanom broju zapošljavanja u Republici Hrvatskoj, jedinim gradom iz Slavonije i Baranje na listi od deset gradova. Zasluga je to, prije svega, naših obrtnika i poduzetnika koji su zaposlili po jednog, dva, tri čovjeka. Kada smo u travnju 2016.došli na vlast, imali smo oko 3 i pol tisuće zaposlenih i više od 1500 nezaposlenih. Danas situacija izgleda sasvim drugačije – tisuću više je zaposlenih, a nezaposlenih oko 700. Trend je to koji, u suradnji s Udruženjem obrtnika koji su nam partneri, želimo nastaviti, pomažući ih, pružajući support i olakšavajući poslovanje. Poput plaćanja kamata na ESIF kredite, koje je Grad „preuzeo na sebe“, a tu su i ambiciozni planovi u Industrijskom parku koji bi, prođe li sve kako se nadamo, u kratko vrijeme trebali donijeti i značajne iskorake.

Nakon, za grad, uistinu povijesnog proračuna iz 2018., ovogodišnji prelazi 100 milijuna kuna?
Kao jedan od malobrojnih gradova te veličine u Slavoniji i Baranji, Nova Gradiška je ušla u skupinu 100, što znači da smo prešli 100 milijuna kuna u proračunu. Dokument je to pomno i do zadnjeg detalja planiran, koji će u potpunosti promijeniti grad. Imamo za to i potencijala i kapaciteta, iako mora i svima biti jasno kako više nije riječ o sitnim, nego milijunskim projektima koje nije moguće realizirati u kratkom vremenskom roku. Proračunom smo dotakli sva područja i svaki dio društva, on je i razvojan i socijalno osjetljiv. Osim toga, tu je i oko 30 milijuna kuna dotacija-sredstava ministarstava i EU fondova, koja predstavljaju dodanu vrijednost. Povećani broj stipendija, besplatni udžbenici za sve prvašiće, veći postotak u sufinanciranju cijene vrtića, značajno povećanje sredstava za novorođenčad, rekonstrukcija ulica, izgradnja dječjih igrališta, studentskog kampusa, energetska obnova zgrade Doma kulture i Društvenog doma. Muzej prometa i tehnike, projekt gospodarenja komunalnim otpadom, samo je dio projekata planiranih u ovoj godini. Tu je i projekt nove gradske vijećnice- na mjestu sadašnje terase ugostiteljskog objekta, novi reprezentativni gradski prostor čiji bi prvi kat, ostakljen i s pogledom prema centru grada sa svih strana, bio namijenjen službenim eventima. Prostor je to u kojem planiramo i kongresni centar s obzirom na to kako imamo značajan broj upita tvrtki raznih profila za održavanje prezentacija i stručnih skupova, a i potreba je to svakog pravog grada. Ove godine nastavljamo i s nizom projekata komunalne infrastrukture- u Domčevoj ulici, Mažuranićevoj i ulici Kralja Tomislava, u čiju modernizaciju idemo zajednički s Općinom Rešetari.Tu je i izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju dva mosta za nogostup u Kovačevcu, izrada projektne dokumentacije za šetnicu Uz Šumetlicu, rekonstrukciju Gajeve ulice, od kružnog toka kod Pauna i Kožarske ulice do Lobine ulice.Osigurat ćemo 15 milijuna kuna za gradski bazen i čekati sufinanciranje, krenuti s projektom izgradnje reciklažnog dvorišta , sportskog centra s garderobom, sanitarijama i zdravljakom uz teniske terene na Slavči, a očekujemo i prolaz na natječaju za Društvene domove u Prvči i Ljupini.

Uz brojne projekte komunalne i društvene infrastrukture, 2019. trebala bi biti i godina istinski velikih, strateških projekata koji će promijeniti ne samo sadržaj grada, nego i sliku o njemu, prije svega u segmentu gospodarstva. O kojim je projektima riječ?
Riječ je o projektima na kojima dugo radimo i za koje bi finalne odluke trebale biti donesene već u prvih nekoliko mjeseci aktualne godine. Budu li odgovori pozitivni , realizaciju očekuju Projekt širokopojasnog interneta i digitalizacije grada. Tu su još i tehnološki inkubator i Centar kompetencije za napredno inženjerstvo-CEKOM, s preko 110 milijuna kuna, kao vrhunac rada posljednje dvije godine koliko stvaramo napredni istraživački centar. Pripremamo,također i program za Projekt integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova u kojem smo, u ovom trenutku, već jako daleko otišli i od ukupno osam gradova prepoznati kao onaj koji na projektu radi najbolje, najaktivnije i najbrže. Uspijemo li to dobiti, sve što smo do sada napravili može se sakriti u odnosu na ono što bi uslijedilo, jer riječ je o dugoročnim i za grad istinski dalekosežnim „pričama“ koje bi Novu Gradišku trebale pozicionirati kao sredinu privlačnu mladim, visokoobrazovanim stručnjacima i investitorima. Svi će projekti, osim toga, uključivati i zapošljavanja, prije svega mladih, visokoobrazovanih ljudi. Već sad nam je potrebno 10 do 15 stručnjaka koji će, nakon 15.siječnja i završetka radova na obnovi, svoje mjesto pronaći na 4. katu upravne zgrade Grada, sa zadaćom vođenja i pripreme novih i postojećih projekata. Točka na „i“ svih naših napora i do sada obavljenog posla, svakako će biti sjednica Vlade RH koja će na proljeće biti održana u Novoj Gradiški. Potvrda je to da radimo dobar posao, velika hvala i odraz poštovanja, iako smo grad kojeg „vode“ socijaldemokrati.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: S. Trabuk/ D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn