GRADONAČELNICA PLETERNICE MARIJA ŠARIĆ: Želimo da Pleternica postane ulaznica u Svijet bećarca

Datum objave: 05. 2. 2023. | Kategorija: Razgovori

PLETERNICA – “Muzej bećarca otvaramo 17. veljače 2023. godine. On je novi početak i nova prilika, ne samo za grad Pleternicu, to je Muzej bećarca cijele Slavonije, Baranje i Srijema. Pleternica želi postati ulaznica u svijet bećarca – da turisti dođu, posjete Muzej bećarca, a onda nastave putovanje dalje, obiđu cijelo to područje.” kaže gradonačelnica Šarić s kojom smo razgovarali i povratku mladih te drugim temama važnim za grad bećarca.

Proračun je temeljni dokument, polazište za sve planove i aktivnosti. Kakav je proračun Grada Pleternice za 2023. godinu i koje su njegove osnovne karakteristike?
Ove godine opet smo realno napravili proračun, bez puno napuhivanja. Iznosi oko 9 milijuna eura. Osim onih izvornih, redovnih stvari koje financiramo, uvrstili neke smo od projekata koje smo započeli protekle godine. Poznato je da u protekloj godini nije bilo puno natječaja za europska sredstva, ali mi smo pripremali projektnu dokumentaciju i dočekali spremni nove natječaje koji su sada već i otvoreni. Tako da smo upravo te projekte za koje natječaji dolaze početkom godine, uvrstili u naš proračun. Ono što prijavljujemo sada to su, od velikih infrastrukturnih projekata, dom za starije, smještajni objekt Slavonska kuća, sportsko-rekreacijski centar sa smještajnim kapacitetima – to su sve projekti koji se mogu financirati iz Nacionalnog plana oporavka i koji se nalaze u našem proračunu. Osim tih većih projekata, u proračunu je i dječji vrtić Kuzmica kojeg ćemo ove godine i završiti, te nadam se, do konca godine i otvoriti za naše mališane. Osim toga, proračun se sastoji od niza aktivnosti koje su temeljene na planovima mjesnih odbora naših naselja. Naime, mi smo prije dvije godine okupili naše mjesne odbore i zamolili ih da napišu plan jer oni najbolje znaju što je potrebno u svakom naselju. Oni su napravili plan s prioritetima i mi, prema financijskim mogućnostima tako i radimo – sve što su oni zadali u četverogodišnjem planu, odlučili smo odraditi. Svake godine tako nastojimo da u našem proračunu bude dovoljno sredstava za njihove potrebe. Ponegdje je to riječ samo o poljskim putevima i uređivanju groblja, dok su neka naselja još uvijek ostala neobnovljena po pitanju društvenih domova, njih je malo, ali imamo još nekoliko domova i sportsko-rekreacijskih centara koje planiramo krenuti obnavljati ove godine, sukladno natječajima. Ono što svake godine imamo to su potpore – potpore našim gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, mladim obiteljima, našoj djeci i mladima. Nastojali smo da, kao i svake godine imamo sve one potpore koje smo i prije planirali. Politika Grada Pleternice je da sve investicije, što god možemo, osiguramo iz bespovratnih sredstava tako da bi naših izvornih prihoda što više ostalo za naše sugrađane.

Godinu 2022. nazvali ste jednom prilikom “Godinom nogostupa” u Pleternici. Kakva je situacija u tom dijelu?
Imamo velika ulaganja vezano uz to. Prošle godine završili smo nogostup u bilicama, on je bio sufinanciran sredstvima Ministarstva prometa. Krenuli su radovi, već je gotovo polovina nogostupa izgrađena u Buku, to je Buk, Resnik, Svilna, radovi su zbog vremenskih uvjeta malo produženi ali kroz dva-tri mjeseca trebali bi biti gotovi. Ono što slijedi u dogovoru s Hrvatskim cestama jest, osim rekonstrukcije ceste od Frkljevaca do Bilica, radovi su u punom jeku, nabava za rekonstrukciju ceste od Vesele do Dervišage. Taj se dio isto nalazi u planu Hrvatskih cesta i sada planiraju pokrenuti postupak javne nabave jer je građevinska dozvola ishođenja početkom godine. I osim toga, dodatno ide rekonstrukcija dijela ceste od centra samog grada Pleternice do Vesele. Tako bi do kraja godine trebali imati jedan novi ulaz u naš grad, rekonstruirane ceste s pješačkim stazama. Nadam se da ćemo i tako još jednu lijepu sliku Pleternice poslati van, svim onim turistima koji će doći i u naš Muzej bećarca i ostale atrakcije, kojih je sve veći broj.

Spomenuli ste atrakcije koje ima Pleternica. Doista je to izvrstan paket turističke ponude, uz IC Terra Panonica, Trg Bećarca, uskoro i IC Muzej bećaraca, koji će zasigurno, obilježiti 2023. godinu ne samo za Pleternicu već i za cijelo područje Slavonije, Baranje i Srijema. Kada je otvorenje?
Interpretacijski centar Muzej bećarca otvaramo 17. veljače 2023. godine. On je novi početak i nova prilika, ne samo za grad Pleternicu, već i za sve gospodarstvenike i udruge koji rade na našem području. Jer, on je Muzej bećarca cijele Slavonije, Baranje i Srijema. Bećarac se slavi u cijelom tom području, svi ga pjevaju, i upravo kroz Muzej se vidi ta pokrivenost i povezanost. Naši izlošci pričaju priču o bećarcu kroz sva godišnja doba, kroz cijeli životni vijek jednog bećara, ali isto tako obuhvaća prikaze područje cijele Slavonije, Baranje i Srijema. Više od 400 ljudi je sudjelovalo u samoj izradi, snimanju materijala, u kazivanju, u prenošenju običaja cijele Slavonije i evo, ovdje će svi turisti imati priliku vidjeti život Slavonca u punom smislu riječi. I ono što Pleternica želi jest postati ulaznica u svijet bećarca – da turisti dođu kod nas u Pleternicu, posjeti Muzej bećarca, a onda nastavi putovanje dalje, obiđu cijelo to područje. S naše strane uđu, obiđu i zapravo izađu na Lipik. To je zaokružena priča koju mi želimo pričati, a ono što je jako bitno za nas lokalno je da svi turisti, privučeni našim atrakcijama, nakon toga borave u našim zgradama, jedu u našim restoranima, piju u našim kafićima i kupuju u našim trgovinama. Tu vidim veliku priliku za sve gospodarstvenike s ovog područja, svi koji se žele uključiti u ovu našu novu turističku priču ovdje mogu lakše prodati svoj proizvod na kućnom pragu jer ćemo im mi dovesti turiste. To sve već jako dobro pokazalo kroz Interpretacijski centar prirodne baštine Terra Panonica kojeg smo otvorili 2019. godine. Broj posjetitelja svake godine raste, broj sadržaja raste i sve više turista dolazi upravo s namjerom da nešto posjeti, a nakon toga boravi kod nas. Naši restorani i turistički objekti bilježe pomake, svi oni primjećuju te turiste, a sada bi, nakon otvorenja Muzeja bećarca, to trebalo biti još očitije.

Pleternica je poznata po uspješnim EU projektima. Često kažete da je upravo Muzej bećarca kruna tih projekata u Pleternici. Pa kad vas pitaju kako i zašto eu projekti – što kažete?
Europski projekti su pruženi svima – ako nećemo mi uzeti, uzet će netko drugi. S druge strane, kao mali grad, a jako smo svjesni svoje veličine, mi tako mali, s malim izvornim proračunom ne možemo niti jednu veliku investiciju izgurati u kratkom vremenu ako nemamo europskih sredstava. Upravo europska sredstva nama omogućuju da izgradimo nove zgrade, da usput i financiramo neke nove aktivnosti, edukacije, druženja svih onih sudionika koji sudjeluju u tom projektu i da do kraja projekta pripremimo jednu dobru upravljačku strukturu koja će dalje osigurati održivost tih samih zgrada. Nekad je najlakše samo izgraditi, ali kad treba staviti u funkciju, to je veliki izazov. Upravo zbog toga mi pokušavamo svaki naš projekt implementirati, ne samo izgradnju i opremanje, nego i niz aktivnosti, zajedničkih radionica na koje pozivamo sva naša kulturno-umjetnička društva, sve udruge, gospodarstvenike, kako bi i oni saživjeli s projektom. Jer kada projekt otvorimo onda od svih njih očekujemo podršku da zajedno “vozimo” u istom pravcu, a to je da svi ti projekti donesu prihode i postanu održivi sami za sebe. U tom pravcu idemo i jako puno umrežavamo po terenu, jer mi smo svjesni, kad turist dođe u jedan objekt, da želi dodatni sadržaj. Uspjeli smo posložiti ponudu u gradu Pleternici da posjetitelji mogu boraviti, prošetati i kada objekti ne rade, a kada rade da mogu posjetiti i našu knjižnicu, čak djelomično i vrtić stavljamo u tu funkciju, našu tržnicu, našu malu hidroelektranu – to su sve zgrade koje nisu izvorno turističke, ali svaka od njih priča jednu malu turističku priču, dovoljno da turisti može napraviti jednu zanimljivu šetnju te da upozna naš grad sa svim sadržajima. Naravno, Svetište Gospe od suza posebna je priča, to je vjerski turizam, ali isto tako lijepo se uklapa u našu šetnju Pleternicom i svi zapravo zajedno pričamo jednu zajedničku priču o lijepom, malom gradiću u kojem se turist ugodno osjeća.

Osjećaju li se ugodno u Pleternici njeni Pleterničani. Kakva je situacija s iseljavanjem, vraćanjem imate li podatke?
Ono što vidim je da se sve više mladih vraća, to me jako veseli. Priča je cijelo vrijeme samo o iseljavanju, o nekim negativnim brojkama, ali nitko neće glasno reći kako imamo dosta mladih obitelji koje su se unazad dvije godine vratile u Pleternicu. I to ne samo vratile, nego su i evo, tri konkretno otvorile i nove firme, bar koliko ja znam. Vratile su se cijele obitelji u Pleternicu, otvorene su nove firme u Pleternici i posluju. To je prekrasna priča obitelji s djecom. Djeca idu u školu i vrtić, oni ne samo da su se vratili već su se samozaposlili. O takvim primjerima bi možda trebalo više pričati da potaknemo i osvijestimo ljude kako nije sve crno i kako ima puno pozitivnih priča. Nešto se dobro događa, jer vidimo da u gradu Pleternici nema više ni praznih kuća, čak ni u prigradskim naseljima. Dosta je mladih kupilo kuće, obnavlja ih putem subvencioniranih kredita. Ako su kupili kuću putem tog kredita onda su se obvezali da će tu ostati. A to je jedna garancija i jedan odličan pokazatelj da – idemo naprijed!

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn