GRAD POŽEGA – Veleposlanik Izraela u posjetu gradu Požegi

Datum objave: 05. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Grad Požegu danas je posjetio veleposlanik Izraela u RH Nj.E. Ilan Mor. Tom prilikomu veleposlanik se susreo s gradonačelnikom Darkom Puljašićem, te obišao požeški Gradski muzej i pogledao izložbu“Korak ispred vremena, Atelier Wollner” koja predstavlja dragocjeno fotografsko stvaralaštvo prve požeške fotografkinje, židovke Cecilije Wollner.

“Posebna mi je čast i zadovoljstvo što mogu ugostiti našeg dragog gosta, veleposlanika države Izrael. Bila je to prilika za razgovor o suradnji, mogućnostima daljnjeg povezivanja u područjima gospodarstva, kulture i turizma, kao i planovima za razvoj prijateljskih veza,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Zadovoljstvo susretom izrazio je i veleposlanik Mor. “Ispred Židovske zajednice u Hrvatskoj zahvalan sam Gradu Požegi i gradonačelniku za sve što su poduzeli kako bi se očuvalo i obnovilo staro židovske groblje. To je pozitivan znak da grad i njegovi stanovnici ne žele zaboraviti svoje korijene jer su Židovi bili dio povijesti požeške zajednice. Pozvao sam gradonačelnika da posjeti Izrael jer postoje različite mogućnosti za uspostavu suradnje. Prvenstveno se to odnosi na gospodarske i trgovinske mogućnosti jer država Izrael ima mnogo toga za ponuditi, a mi smo otvoreni za suradnju,” rekao je veleposlanik Mor.

Bila je to prilika i za obilazak Židovskog groblja, zajedno s msgr.dr. Antunom Škvorčevićem, požeškim biskupom. Točnu godinu osnutka groblja teško je odrediti, a u pojedinim povijesnim izvorima stoji da se radi o 1840. godini. Groblje je temeljito obnovljeno, uređeno te upisano u Registriranih kulturnih dobara RH 2005. godine zahvaljujući naporima Konzervatorskog odjela u Požegi i Grada Požege.

TEKST: S.P./Grad Požega    FOTO: S. P./ Grad Požega

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn