GRAD POŽEGA – Svečano otkrivena skulptura Rukometašice u pokretu

Datum objave: 10. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – “Rukometašica u pokretu“ naziv je skulpture koja je danas, na Majčin dan, u čast prerano preminule požeške rukometašice Martine Tokić postavljena pred Sportskom dvoranom Tomislav Pirc, a koji su svečano otkrili upravo njezini sinovi Niko i Lovro, u pratnji oca Branka te Martininih roditelja.

Dana 9. veljače 2018. godine u 42. godini života napustila nas je Martina Tokić, slavna požeška rukometašica koja je prerano izgubila bitku protiv teške bolesti. “Rukometašica u pokretu“ naziv je skulpture koja je danas, na Majčin dan, njoj u čast postavljena pred Sportskom dvoranom Tomislav Pirc, a koji su svečano otkrili upravo njezini sinovi Niko i Lovro, u pratnji oca Branka te Martininih roditelja. Skulptura je rad akademskog kipara Krešimira Roda koji je skulpturu rukometašice izradio od bronce, granita i armiranog betona, a postavljena je na postament od granita.

Martina Tokić (djevojački Franić) rođena je 10. 04. 1976. u Požegi. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Požegi. Dugi niz godina igrala je za ŽRK Zvečevo (Požega) s kojim ostvaruje povijesni rezultat za ženski rukomet u Požegi, ulazak u 1. Hrvatsku rukometnu ligu. Proglašena je za najbolju sportašicu grada Požege 1991. godine.

Već kao igračica ŽRK Zvečeva igrala je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Šest sezona igrala je za najbolji hrvatski ženski rukometni klub RK Podravku (Koprivnica) i jednu za ŽRK Tvin Virovitica. Martina je više godina igrala za seniorsku reprezentaciju Hrvatske i najbolja igračica u povijesti požeškog ženskog rukometa.Nakon povratka u Požegu vodila je školu rukometa za najmlađe igračice. Zvanje trenera rukometa stekla je preko Hrvatske olimpijske akademije 2007 godine. Po završetku igračke karijere dugi niz godina igrala je rekreativno odbojku za ekipu Požege u Ženskoj odbojkaškoj ligi Požega s kojom osvaja više prvenstava. Martina je bila djelatnica Požeškog športskog saveza od 01. 04. 2006., pa sve do prerane smrti 09. 02. 2018. godine. Martinin najveći uspjeh i ponos su desetogodišnji sinovi blizanci Niko i Lovro.

IZVOR: pozega.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn