AGLOMERACIJA POŽEGA – Rekonstrukcija kanalizacijske mreže u Ulici Stjepana Radića

Datum objave: 02. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu projekta Poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega, radove na rekonstrukciji kanalizacijske mreže koji su počeli u Ulici Stjepana Radića u Požegi, danas su obišlui direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić i požeški gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić.

U sklopu projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području Aglomeracije Požega provode se radovi izgradnje i rekonstrukcije sustava odvodnje i vodoopskrbe vrijedni 91.739.804,27 kuna. Izgradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje i vodoopskrbe aglomeracije Požega podijeljena je u 3 grupe radova, od kojih se treća grupa odnosi na rekonstrukciju dijela sustava javne odvodnje otpadnih voda grada Požega. Ugovor je vrijednan više od 40 milijuna kuna, a dužina trase je 11.000 metara i dosad je izvršeno 3.818 metara. U sklopu te grupe radova, započeli su radovi na rekonstrukciji kanalizacijske mreže u Ulici Stjepana Radića u Požegi koje su danas obišli gradonačelnik Grada Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić i direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić.

Kanalizacijski sustav Ulice Stjepana Radića je dio cjeline izgrađenog sustava 1914. godine koji je obuhvaćao uži centar grada Požege. Lokacija izvođenja radova je specifična i izazovna iz više razloga zbog čega su se naručitelj radova Tekija d.o.o., izvođač radova i Grad Požega složili kako bi rekonstrukciju kanalizacijske mreže klasičnom metodom trebalo zamijeniti modernijom i iz navedenih razloga učinkovitijom CIPP metodom (Cure in Place Pipe). CIPP metoda pokazala se kao učinkovita kroz nekoliko projekata koji su rađeni u užoj gradskoj jezgri Grada Požege: Županijska ulica, Ulica Sv. Florijana i Kamenita Vrat, Trg Sv. Trojstva, Ulica Matice hrvatske, te Ulica Matije Gupca, naglasio je direktor Tekije Anto Bekić.

“Ovo su najzahtjevniji i najsloženiji radovi s obzirom da se radi o sustavu koji cijelo vrijeme funkcionira dok traje rekonstrukcija. Možemo reći da unatoč njihovoj zahtjevnosti radovi idu dobrom dinamikom. Trenutno samo u gradu Požegi imamo aktivna četiri gradilišta – u Mlinskoj ulici, Frankopanskoj, Eugena Kvaternika te ovdje u Ulici Stjepana Radića. Do sada su izvedeni radovi na rekonstrukciji u Sokolovoj ulici, Ulici Pavla Radića i Kralja Krešimira,” rekao je direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić. Radovi na rekonstrukciji CIPP metodom izvodit će se od 1. prosinca, a predviđeno trajanje je 30 dana, odnosno do kraja 2020.godine.

Gradonačelnik Darko Puljašić podsjetio je da ova ulica povezuje sjever i jug Požege i sigurno je jedna od gradskih “žila kucavica” te je iskazao zadovoljstvo što će ova metoda ubrzati radove. “Klasična metoda izvođenja radova zaustavila bi promet u punom većem obimu, kopalo bi se na dubiti od oko 5 metara, što bi zasigurno ugrozilo i statiku ostalu infrastrukturu u ovoj ulici. Uspjeli smo dogovoriti brži, jednostavniji i jeftiniji način koji daje jednako kvalitetne rezultate kao i klasičan način rada. Nadam se da će sugrađani imati razumijevanja jer radimo posao stoljeća, posao koji je iznimno važan za sve naše sugrađane, za budućnost našega grada,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn