GRAD POŽEGA – Rekonstrukcija i sanacija fontane na Trgu sv. Terezije

Datum objave: 01. 7. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Grad Požega poduzeo je aktivnosti oko saniranja jedine požeške fontane – one na Trgu svete Terezije Avilske. Iako bi u ove vruće ljetne dane predstavljala pravo osvježenje, te možda dovela i šetače na praznu plohu trga, fontana opravdano nije u funkciji zbog velike i neopravdane potrošnje vode.

Trg svete Terezije Avilske novi izgled s višebojnom fontanom dobio je krajem 2016. godine i bila je to investicija grada vrijedna preko 8 milijuna kuna. Nedugo nakon toga, fontana je ostala ne samo bez boja već i bez vode. Razlog – raspinost. Velike količine vode prskale su nekontrolirano iz fontane i stvarale ne samo neugledne lokve po površini trga već i velike troškove.

Fontana prilikom otvaranja Trga 2016. godine

Grad Požega sada želi rekonstruirati i sanirati fontanu kako još jedno vruće ljeto ne bi prošlo bez osvježenja na ionako praznoj plohi trga. Objavljen je i “Javni poziv za dostavu ponude – radovi na rekonstrukciji i sanaciji fontane na Trgu Sv. Terezije”, a rok za ponude bio je 30. lipnja, rekla je pročelnica Andreja Menđel odgovarajući na pitanje o fontani gradskom vijećniku Dinku Zimi. “Grad želi rekonstruirati i sanirati postojeću fontanu s ciljem poboljšanja prikupljanja i usmjeravanja vode prema podzemnim rezervoarima fontane za njezino cirkularno korištenje i sprječavanje rasipanja vode na ostale dijelove trga. Budući da se radi o arhitektonskom projektnom rješenju nismo mogli raditi “na svoju ruku” već smo tražili od arhitekta potrebnu pripremu. Pripremu smo dobili, proveli smo postupak jednostavne nabave no nitko se nije javio. Ali, tražimo rješenje kako bi radovi bili uskoro obavljeni,” rekla je pročelnica.

Problem bi trebao biti otklonjen proširenjem slivne površine, i to tako da se ukloni postojeće opločenje i postavi ‘prsten’ od granitnih kocki u dva reda oko ruba fontane. To bi trebalo rezultirati i vraćanju vode u rezervoare fontane i suhim površinama oko nje. Procijenjena vrijednost radova je 73 tisuće kuna bez PDV-a.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn