GRAD POŽEGA – Projekt energetske obnove kuća i nova Industrijska zona

Datum objave: 01. 7. 2014. | Kategorija: Društvo

IMG_4854

POŽEGA – Projekt  energetske obnove kuća vrijedan 2,4 milijuna kuna koji će sufinacirati  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i  nova industrijska zona u Požegi  bile su teme konferencije za novinare koju je održao požeški gradonačelnik Vedran Neferović sa suradnicima.

Iz Fonda  za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Gradu Požegi osigurano je 990 tisuća kuna za provedbu projekata energetske obnove obiteljskih kuća. Osim sredstava Fonda i Grad Požega osigurat će 274 tisuće kuna, a  direktni korisnici koji se budu javili na natječaj trebaju osigurati ostatak sredstava. “Važno je istaknuti kako je maksimalni iznos po prijavi 75 tisuća kuna od čega Fond zajedno s Gradom participira u iznosu 37.500 kuna, dok korisnik sam snosi ostatak. Ako je iznos manji, Grad i Fond osiguravaju 50 posto, a ukoliko je iznos radova veći, razlika ide na teret korisnika.  Planirano je obuhvatiti 33 objekta, no moguće je i više ako predloženi projekti budu manje vrijednosti od maksimalne, a u dokumentaciji je potrebno imati i potvrdu o legalizaciji zgrade,” naglasio je gradonačelnik Vedran Nefereović. Očekuje se kako će nakon potrebne suglasnosti iz Fonda, natječaj biti raspisan već za desetak dana, a bit će održana i prezentacija na kojoj će sve zainteresirane  upoznati s dokumentacijom potrebnom za kandidaturu.

IMG_4853

Na konferenciji za novinare predstavljen je i prijedlog nove industrijske zone u istočnom dijelu Požege, između Industrijske i Šokačke ulice o čemu je odluku Gradsko vijeće grada Požege donijelo krajem prošle godine. Riječ je o prostoru od oko 37 hektara, a  već su odrađene pripremne aktivnosti .
“Od cijelog prostora  1/3 zemljišta je u privatnom vlasništvu,  a ostalo u vlasništvu Grada i RH. Pristupna cesta i sva infrastruktura je predviđena, a  razgovor je obavljen i sa svim privatnim vlasnicima, njih osam,  koji su pokazali interes za suradnju te potpisali sporazum o istoj. Ovo je priča o gospodarstvu ali mi ne pričamo, mi radimo. Ne znam  zašto dugi niz godina ovaj prostor nije stavljen u funkciju. Evo, u roku od nekoliko mjeseci postigli smo to da smo na dobrom putu i da taj  prostor stavimo u funkciju razvoja gospodarstva” naglasio je zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić.
Dodaje da su  to tek prijedlozi, a slijedi javna rasprava. ” Mislim da ovdje svi dobivaju, ovdje nitko ne bi smio ne vidjeti svoj interes, posebice Grad i fizičke osobe koje uistinu za mali iznos dobivaju vrlo funkcionalnan prostor kojim mogu samostalno raspolagati. Bitno je isparcelizirati da imamo pristup, čestice se mogu spajati, a osim utvrđenog minimuma sve ostalo je na volju vlasnicima i investitorima”, zaključio je Puljašić.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn