GRAD POŽEGA – Predstavljena webGIS aplikacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Požege

Datum objave: 25. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Gradskoj vijećnici Grada Požege danas je predstavljena webGIS aplikacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Požege. Izrada i objava webGIS aplikacije je još jedna u nizu aktivnosti u smjeru SmartCity koncepta, odnosno postupnog pretvaranja Grada Požege u pametni grad. O važnosti digitalizacije i modernizacije sustava javne uprave govorili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Darko Puljašić i viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Josip Lisjak.

“U 2018. godini, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, donesen je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Naknadno je radi veće transparentnosti i lakšeg pristupa informacijama, Grad Požega izradio webGIS preglednik ovog Programa, te je isti objavljen kroz službene web stranice Grada Požege. Na taj način svatko može izvršiti uvid u poljoprivredna zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Požege, a koja su uvrštena u Program raspolaganja. Prvi smo u Hrvatskoj s ovakvim sustavom koji je nastao zahvaljujući djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege,”rekao je gradonačelnik Puljašić. Glavna prednost ovoga sustava, rečeno je, što građani u svakom trenutku mogu vidjeti ono što ih zanima.

“Preglednik je dizajniran na način da bude vrlo jednostavan, korisnički orijentiran s intuitivnim sučeljem. Sastoji se od glavnog panela, odnosno karte gdje je moguće pregledati sva zemljišta i gdje su svi podaci georeferencirani u službenom koordinatnom sustavu. Osnovni atributi koji su u bazi su broj čestice, katastarska općina, njezina površina i najvažniji podatak, a to je predviđeni oblik raspolaganja, radi li se o zakupu, prodaji, povratu itd. Tu je i panel dokumenti koje se mogu preuzeti svi bitni dokumenti, od uputa o radu aplikacije, do tabličnih podataka,” pojasnio je viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Josip Lisjak dodajući kako se radi o aplikaciji koja je u potpunosti nastala u Gradu Požegi.
 Pogledajte aplikaciju

TEKST: pozega.hr            FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn