GRAD POŽEGA – Požega među deset najuspješnijih gradova u projektu ZAŽELI

Datum objave: 28. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Vrijednost sklopljenih ugovora s gradovima kroz dvije faze projekta je 341,2 milijuna kuna. U prvoj fazi je 50 gradova povuklo 243,6 milijuna, a u drugoj, gdje su bili manji limiti po gradu, do sad su 32 grada povukla ukupno 97,6 milijuna kuna. Kada je riječ o Gradu Požegi, kroz drugu fazu projekta zaposleno je još u srpnju 50 žena na razdoblje od godinu dana. Grad je sudjelovao i u prvoj fazi projekta, od kraja 2017. do travnja 2020. godine, u kojoj je zaposleno 40 žena koje su pružale potporu i podršku za više od 300 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja grada Požege.

Vrijednost sklopljenih ugovora s gradovima kroz dvije faze projekta je 341,2 milijuna kuna. U prvoj fazi je 50 gradova povuklo 243,6 milijuna, a u drugoj, gdje su bili manji limiti po gradu, do sad su 32 grada povukla ukupno 97,6 milijuna kuna. U obje faze najviše je sredstava ugovorio Grad Bjelovar, a slijede gradovi Zabok, Valpovo, Split, Vukovar, Našice, Nova Gradiška, Županja, Vinkovci i Grad Otok. U drugoj fazi projekta koja je trenutačno prekinuta, jer su zahtjevi premašili osigurana sredstva, najviše su do sada ugovorili gradovi Nova Gradiška, Županja, Našice, Split, Vukovar, Otok, Zabok, Bjelovar te Vinkovci i Požega.

Sredinom ovoga mjeseca do travnja je obustavljen Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ i to jer su zahtijevani iznosi bespovratnih sredstava dosegli 120% ukupno raspoloživog iznosa Poziva. Druga faza projekta iz Europskog socijalnog fonda u startu je bila vrijedna 550 milijuna kuna, no u prosincu je zbog velikog interesa povećana na 736 milijuna kuna. Cilj je projekta kroz obje faze osigurati nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju. U lipnju prošle godine dodijeljeni su prvi ugovori, do siječnja ih je kroz 7 odluka o financiranju sklopljeno čak 316. U prvoj fazi projekta Zaželi isfinancirana su 322 projektna prijedloga ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna kojima je zaposleno 6.000 žena koje su brinule za 30.000 krajnjih korisnika.
Portal Gradonačelnik.hr analizirao je samo ugovore sklopljene s gradovima, iako ovaj projekt u velikoj mjeri koriste i razne udruge i društva koje po istom principu zapošljavaju žene iznad 50 godina koje brinu o starijim osobama. Vrijednost sklopljenih ugovora s gradovima kroz dvije faze je 341,2 milijuna kuna. U prvoj fazi je to bilo 243,6 milijuna i 50 gradova, a u drugoj, gdje su bili manji limiti po gradu, 97,6 milijuna kuna, za sada sa 32 grada.

Ishodi Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ pozitivno su utjecali na niz različitih aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i samih lokalnih zajednica, kroz smanjenje nezaposlenosti žena zapošljavanjem u projektu, ali i kroz povećanje zapošljivosti zaposlenih žena nakon završetka projekta te poboljšanje kvalitete života i vaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba. Jer, ovim projektom se omogućava zaposlenim ženama na projektu i edukacija i stručno osposobljavanje za poslove gerontodomaćice, što im poboljšava položaj na tržištu rada i šanse za zaposlenje ili pokretanje vlastitog posla i nakon završetka samog projekta. Projekt je i jedan od bitnih načina koji utječe na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja.

Odnosno, prepoznato je kako projekt direktno pridonosi višestrukim ciljevima: zapošljavanju pripadnica ciljanih skupina nezaposlenih žena s najviše završenom srednjom školom, koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada, te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika – osoba u starijoj životnoj dobi, osoba u nepovoljnom položaju ili osoba s invaliditetom pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima. U prvoj fazi je to bilo 243,6 milijuna i 50 gradova, a u drugoj, gdje su bili manji limiti po gradu, 97,6 milijuna kuna, za sada sa 32 grada. U drugoj fazi, koja je za sada obustavljena, najviše je sredstava ugovorio Grad Nova Gradiška, gotovo 5,3 milijuna kuna. Slijedi Županja s ugovorenih 5,1 milijun, Našice 5,01 milijun kuna, Split 5, Vukovar gotovo 4,9 milijuna kuna, Otok oko 4,8 milijuna, nešto manje Zabok, Bjelovar 4,63 milijuna te Vinkovci i Požega 4,6 milijuna kuna.

Kada je riječ o Gradu Požegi, kroz drugu fazu projekta zaposleno je još u srpnju 50 žena na razdoblje od godinu dana. Grad je sudjelovao i u prvoj fazi projekta, od kraja 2017. do travnja 2020. godine, u kojoj je zaposleno 40 žena koje su pružale potporu i podršku za više od 300 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja grada Požege. Zaposlene žene svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšavale su kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im, primjerice, pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u ostvarivanju raznih prava te pružaju podršku krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo. Na samom početku projekta žene su uspješno pohodile programe osposobljavanje za zanimanja gerontodomaćice i pomoćne kuharice. Nakon završetka edukacije, dobile su Uvjerenja o osposobljavanju za navedena zanimanja kako bi bile konkurentnije na tržištu rada. U sklopu projekta je nabavljeno i dodijeljeno 40 bicikala kako bi u svom radu bile što učinkovitije te kako bi u što kraćem roku stigle do svojih krajnjih korisnika.

IZVOR: pozega.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn