GRAD POŽEGA – Požega među 13 gradova u RH koji je u posljednje tri godine smanjio prirez

Datum objave: 29. 1. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Jedan od prvih gradova koji je u setu mjera za pomoć gospodarstvu u krizi zbog korone u ožujku prošle godine najavio smanjenje prireza i poreza na potrošnju bio je Grad Požega. Prirez su tako s 1. 6. snizili za tri posto, sa 10 na 7 posto, a porez na potrošnju sa 3 na 1 posto.

Otkako je prije gotovo godinu dana izbila pandemija korone te je zbog epidemioloških mjera i zatvaranja ugroženo poslovanje velikog dijela poduzetnika, većina gradova uvela je čitav niz mjera pomoći svom gospodarstvu – od direktnih financijskih naknada, ukidanja plaćanja zakupa javnog prostora i površina, naplate komunalnih davanja, pa do smanjenja ili čak ukidanja poreza na potrošnju ugostiteljima koji su, zbog zabrane rada, u čitavoj situaciji najgore prošli.

Dio gradova išao je i korak dalje pa se odlučio upravo u krizi trajno odreći dijela ili čak čitavog prihoda od prireza, te i tako značajno rasteretiti svoje poduzetnike i građane. Prirez su tako tijekom prošle godine ukinuli Bjelovar, Čakovec, Valpovo i Pleternica, a porez na potrošnju uglavnom od 1. siječnja ove godine Samobor, Čakovec, Zagreb, Zabok, Našice, Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Osijek, Zaprešić, Slavonski Brod, Kutina, Krapina, Zlatar, Zabok te Koprivnica.

Prirez su u studenome prošle godine ukinuli i u Valpovu, a od 1. siječnja ove godine i u Pleternici, u kojoj se dotad plaćao po stopi od 10 posto i donosio oko milijun kuna prihoda u gradsku blagajnu. Jedan od prvih gradova koji je u setu mjera za pomoć gospodarstvu u krizi zbog korone u ožujku prošle godine najavio smanjenje prireza i poreza na potrošnju bio je Grad Požega. Prirez su tako s 1. 6. snizili za tri posto, sa 10 na 7 posto, a porez na potrošnju sa 3 na 1 posto.

Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, u tri i pol godine ovoga mandata prirez je ukinulo samo 6 gradova – Sveta Nedelja, Ilok, Bjelovar, Sinj, Pleternica i Čakovec, a smanjilo ga je njih 13 – Karlovac, Ogulin, Grubišno Polje, Požega, Belišće, Čazma, Vinkovci, Imotski, Pakrac, Metković, Županja, Slavonski Brod i Novska i Donji Miholjac.

IZVOR: Požega.hr/gradonacelnik.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn