GRAD POŽEGA- Sastanak na temu urbanističko – arhitektonskog natječaja za idejno rješenje rekonstrukcije Trga Sv. Trojstva

Datum objave: 28. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Gradskoj vijećnici dana 27. svibnja održan je sastanak na temu urbanističko-arhitektonskog natječaja za idejno rješenje rekonstrukcije Trga Sv.Trojstva. Uz gradonačelnika Darka Puljašića i njegove suradnike, sastanku su prisustvovali ovlašteni arhitekt koji je izradio program natječaja Marijan Pandžić, Zlatko Uzelac, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi Žarko Španiček, u ime Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann, Ivana Frank, Dina Horvat, Maja Kireta, Alan Kostrenčić, Ivana Ergić, te Danko Markovinović sa Sveučilišta Sjever.

Nakon što je na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege održanoj 19. veljače 2020. godine usvojena Odluke o prihvaćanju Programa, te uvjeta i načina provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva u Gradskoj vijećnici dana 27. svibnja održan je sastanak na temu urbanističko-arhitektonskog natječaja za idejno rješenje rekonstrukcije Trga. Uz gradonačelnika Darka Puljašića i njegove suradnike, sastanku su prisustvovali Marijan Pandžić, ovlašteni arhitekt koji je izradio program natječaja, zatim profesor Zlatko Uzelac, Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi, u ime Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann, Ivana Frank, Dina Horvat, Maja Kireta, Alan Kostrenčić, Ivana Ergić, te Danko Markovinović sa Sveučilišta Sjever.

U sklopu sastanka, održana je konstituirajuća sjednica Ocjenjivačkog suda te je izabran predsjednik Ocjenjivačkog suda. Na sastanku su elaborirani elementi prometne studije, konzervatorskih smjernica te je raspravljano o osnovnim ciljevima urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva. Nakon sastanka, svi prisutni su obišli prostor Trga kao područja obuhvata natječaja, kako bi kao Ocjenjivački sud stekli bolji uvid u prostor koji je predmet natječaja, kako onog dijela prostora za realizaciju, tako i anketnog dijela natječaja.

Trg Svetog Trojstva zauzima središnje mjesto u povijesnoj jezgri te predstavlja svojevrsnu okosnicu grada. Nepravilnog je trokutastoga oblika, a svojom je površinom veći od mnogih srednjovjekovnih trgova u Hrvatskoj. Još od sredine 18. stoljeća ovaj gradski Trg bio je središte gospodarskog, političkog i kulturnog života, a tu ulogu zadržao je sve do danas. Svoj današnji izgled središnji gradski Trg dobiva u vrijeme baroka, a imena je mijenjao kroz povijest. Na njemu se nalaze najljepše kuće dok ga barokne bolte, koje se nalaze se u podnožju većine zgrada na zapadnom dijelu glavnog trga, čine jedinstvenim.

IZVOR: pozega.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn