GRAD POŽEGA – Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Datum objave: 17. 11. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA -Grad Požega danas se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju. Trg svete Terezije Avilske bio je obasjan ljubičastom bojom koja je postala simbolom današnjeg dana.

Podršku Palčićima i njihovim roditeljima dali su zamjenik gradonačelnika prof. dr. sc. Borislav Miličević i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović uz učenike i nastavnike požeških osnovnih škola. U obilježavanje su se uključili Dječji vrtić Požega koji je dijelio tople napitke te Gradsko kazalište Požega s amaterskim programom “Drvo bajki”.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog 2011. godine kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI), koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 novorođenčadi, odnosno oko 6 posto živorođenih, ali važno je napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. U veljači 2021. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga “Palčići”. Osim potpore doditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

TEKST: S. Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn