GRAD POŽEGA – Obilježen Dan međunarodnog priznanja RH i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Datum objave: 15. 1. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na današnji dan,1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice. Tim povodom predstavnici Grada Požege i braniteljskih udruga s područja grada Požege položili su vijenac uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade te zapalili svijeće uz bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“Drago mi je da nastavljamo ovu tradiciju obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Teško je u povijesti reći što je bilo prvo, koji je dan ili događaj najvažniji, ali sasvim je sigurno da 15. siječnja spada među najvažnije datume u novijoj hrvatskoj povijesti, u povijesti stvaranja hrvatske države.” naglasio je gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

“To je bio međunarodni čin i tim veća je njegova važnost jer ono što se događalo tada u politici bivše Jugoslavije tim činom je Hrvatsku stavilo u međunarodni kontekst i ojačalo poziciju Hrvatske u daljnjim aktivnostima oko obrane i stvaranja moderne hrvatske države kakva je ona danas. Lijepo se sjetiti toga i svih onih koji su pridonijeli tom činom, od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, njegovih suradnika, i naravno, vas hrvatskih branitelja.” kazao je gradonačelnik Glavić.

IZVOR: Grad Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn