GRAD POŽEGA – Nastavlja se sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca

Datum objave: 28. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Temeljem Odluke o sufinanciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka koju je Grad Požega donio 1. srpnja 2019. godine, u 2020 godini do 30 rujna, uslugu sterilizacije ženke psa zatražilo je 65 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 37, sterilizaciju mačke 183 vlasnika, kastraciju mačke njih 44, dok su svoje životinje mikročipom označila 204 vlasnika. Odaziv građana najbolji je dokaz da se radilo o ispravnoj odluci.

U svrhu zaštite zdravlja i dobrobiti životinja kao i osiguranja učinkovite skrbi za napuštene životinje, Grad Požega donio je 1. srpnja 2019. godine Odluku o sufinanciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom. Dokaz da se radilo o ispravnoj odluci zasigurno je vrlo dobar odaziv naših sugrađana. Naime, prema informacijama koje nam je ustupila Veterinarska stanica Požega kao partner na ovome projektu, od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine u akciju se uključio velik broj vlasnika kućnih ljubimaca koji su iskoristili mogućnost kastracije i sterilizacije pasa i mačaka. Točnije, uslugu sterilizacije ženke psa zatražila su 93 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 37, sterilizaciju mačke čak 156 vlasnika, kastraciju mačke njih 43, dok je svoje životinje mikročipom označilo 135 vlasnika. Kada govorimo o 2020. godini, do 30. rujna uslugu sterilizacije ženke psa zatražilo je 65 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 37, sterilizaciju mačke 183 vlasnika, kastraciju mačke njih 44, dok su svoje životinje mikročipom označila 204 vlasnika. Do sada je u tu svrhu od predviđenih 70 tisuća kuna utrošeno 53.802,00 kune.

Kastracija pasa i mačaka je najsigurniji način na koji vlasnici kućnih ljubimaca mogu spriječiti neželjeno parenje svojih ljubimaca i na taj način izbjeći probleme koji nastanu kad se dogodi neplanirano i neželjeno potomstvo kojem treba naći novi dom. Time se sprječava ne samo nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja koje je iznimno teško udomiti nego i psihička patnja životinje, odnosno njezina depresija, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće kako bi zadovoljila svoje nagone. Odbačene nekastrirane životinje osuđene su na lutanje, glad, žeđ te izloženost svim vremenskim neprilikama, bolestima i smrti od naleta vozila, trovanja, lovaca ili iživljavanja psihopatski nastrojenih pojedinaca.

TEKST: S.P./  pozega.hr      FOTO: Prijatelji životinja plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn