GRAD POŽEGA – Djece se rađa manje, a u vrtićima Grada Požege sve veći pritisak na upis

Datum objave: 27. 7. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Unazad deset godina smanjuje se broj djece rođene u Općoj županijskoj bolnici Požega, a trend se nastavlja i ove godine. Broj novorođenih u prvih šest mjeseci ove godine s pravom poziva na alarm. Ako se nastavi taj trend poroda do kraja godine, bit će to najmanje u povijesti požeške bolnice. Nasuprot tome, sve je veći pritisak na upis djece u Dječji vrtić Požega.

Situacija je još uočljivija uz činjenicu da Požega uz vrtić Cvjetna livada  ima novi vrtić Rudinskoj, vrijednosti 15,2 milijuna kuna, ukupnog kapaciteta 370 djece (bez predškole), za koji otplata kredita još nije počela. Logično je onda da za djelomičnu posljedicu imamo nezadovoljstvo roditelja čija djeca nisu primljena u vrtić. Na ovakvu situaciju reagirao je Grad Požega, priopćenjem objavljenim na službenim web stranicama, u kojem pored ostalog stoji. „Vrtić je zadovoljio sve potrebe i standarde, ima 7 vrtićkih i 3 jasličke jedinice, od kojih svaka grupa, sukladno Državnom pedagoškom standardu, može imati 20 do maksimalno 25 djece, a jaslička do 18-ero.“ Za upis je prijavljeno 141 dijete, a primljeno je njih 48-ero.

Prema podacima iz prijašnjih godina, brojke govore da otkako imamo novi vrtić upisuje se manje djece. Tako je 2016. godine upisano 77 djece, 8 je ostalo neupisano, 2017. godine 82 primljenih, a 8 nije, a 2018. godine, kada počinje s radom novi vrtić broj upisanih je 50. “Požega je grad koji po svojim standardima ne može dobiti sredstva za gradnju vrtića. To može samo vlastitim sredstvima, što je i učinjeno,”kaže gradonačelnik Darko Puljašić, te dodaje kako Požeška biskupija gradi još jedan vrtić u Požegi, što će smanjiti pritisak na gradske vrtiće.

No, Požega ima još tri privatna vrtića. Za njih je grad osigurao u proračunu za ovu godinu 1.850.000 kuna, odnosno 600 kuna po djetetu čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada. U Dječjem vrtiću „Radost“ sufinancira prosječno 91  dijete, Dječji vrtić  sv. L. Mandić prosječno 136  djece, a Dječji vrtić  „Šareni svijet“ 28  djece – podaci su to iz Grada Požege, no na pitanje upućeno privatnim dječjim vrtićima o tome kako se kreće broj djece kod njih – nema odgovora. Za razliku od privatnih, gradski vrtić spremno je odgovorio.

Imamo li na umu brojke s početka teksta, došli smo do polovine odgovora na pitanje odakle toliki pritisak na upis u gradske vrtiće. A za drugi dio treba svakako uzeti u obzir rečeno u tekstu priopćenja Grada Požege. “Čini se da su pojedini privatni dječji vrtići na području našega grada podignuli svoju cijenu te unatoč sufinanciranju koje Grad Požega omogućuje, oni i dalje nisu financijski dostupni našim sugrađanima zbog čega također dolazi do problema,” sumnja je koja stoji u tekstu iz spomenutog priopćenja, a koju nam je potvrdio gradonačelnik Darko Puljašić. A razlika u cijeni je poprilična. Ono što u gradskom vrtiću, čiji rad mnogi roditelji ocjenjuju najboljim ocjenama, stoji 500 kuna, u privatnom se plaća i preko 900 kuna. Iako privatni vrtići sami određuju cijenu, ostaje pitanje, može li Grad svojim sufinanciranjem utjecati na razinu cijene smještaja u privatnim vrtićima. “To nije moguće, oni samostalno određuju cijene,” rekao nam je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: B.S.T        FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn