GRAD PLETERNICA: Ulaganje u vatrogastvo – uz novo vozilo predstavljen i projekt novog vatrogasnog doma

Datum objave: 01. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – U prigodi Međunarodnog i nacionalnog dana civilne zaštite u Pleternici je danas predstavljeno novo vatrogasno vozilo vrijedno milijun i pol kuna. Vozilo je, kako je naglasila gradonačelnica Antonija Jozić, nabavljeno zahvaljujući Vladi RH. No, ulaganja u vatrogastvo na pleterničkom području stalna su i osmišljena, pa vrlo uskoro intenzivno kreće realizacija novog pleterničkog projekta – izgradnja novog vatrogasnog doma.

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj danas je obilježeno i prigodno i konkretno – s temom ulaganja u vatrogastvo na području grada Pleternice. Ispred prostorija DVD Pleternica predstavljeno je novo vatrogasno vozilo koje će tamošnjim vatrogascima pomoći da još kvalitetnije i s više nadahnuća obavljaju aktivnosti na dobrobit cijele zajednice, a uz to, najavljen je i projekt izgradnje novog vatrogasnog doma.

Novo vozilo stiglo je u Pleternicu prije nekoliko dana, a riječ je o vatrogasnoj cisterni kapaciteta sedam tisuća litara koja će poslužiti vatrogasnim društvima s područja grada kako bi bili operativniji u svim nedaćama, ali i zadaća koje se pred njih postavljaju, naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

“Zahvalila bih Vladi Republike Hrvatske na ovom vozilu koje je novo vozilo, vrijednosti milijun i pol kuna. Ostala ulaganja u vatrogastvo vidljiva su, ne samo u DVD Pleternica, nego i u ostalih 11 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja našeg grada. Pleternica je, govorim to uvijek, vrlo ponosna na svojih 12 vatrogasnih društava i zahvalna za sve ono što čine u našim naseljima kako bi zaštitili imovinu i živote naših sugrađana te pomagali u svim nedaćama koje se dogode.” rekla je gradonačelnica uz napomenu kako će staro vozilo pleternički vatrogasci donirati kolegama u DVD Čaglin.  S ulaganjima pak idu i korak dalje, vrijednim projektom izgradnje suvremenog vatrogasnog doma na novoj lokaciji koji će označiti i novo doba za, 130. godišnjom tradicijom bogato, pleterničko vatrogastvo.

“Očito je kako je ovaj prostor u samom središtu grada, uz zgradu DVD Pleternica, postao mali i neadekvatan. Stoga smo sklopili ugovor s izrađivačem projektne dokumentacije za izgradnju novog vatrogasnog doma. Naravno, u dogovoru i razgovoru s našim vatrogascima koji su dali prijedloge što bi trebalo projektirati i kako vide svoj budući prostor. Ovom prilikom mogu tako najaviti da smo pred ishođenjem građevinske dozvole vezano za izgradnju novog vatrogasnog doma u Pleternici koji će se nalaziti na prostoru današnjeg pleterničkog Komunalca, u Orljavskoj ulici, u prvom prednjem dijelu gdje je sada skladište Komunalca. Računamo na Europske fondove i stručnost ekipe u Poduzetničkom centru Pleternica na čelu s direktoricom Marijom Šarić koji su uspješno sve ove godine iza nas aplicirali, pripremali i provodili projekte financirane europskim sredstvima. Nadamo se da, kada se objavi natječaj iz mjere 7.4.1. najavljen za ovu godinu, da ćemo imati spremnu dokumentaciju i pristupiti izgradnji novog vatrogasnog doma,” pojasnila je gradonačelnica Jozić.

O vozilu i njegovim karakteristikama te njegovom značenju za tamošnje vatrogastvo, više je rekao zamjenik zapovjednika DVD Pleternica Dragutin Žnidarec. “Ovo je prvo vozilo nakon 1992. koje je zaista potpuno novo došlo u Pleternicu. To je klasična autocisterna kapaciteta sedam tisuća litara sa svom opremom za gašenje požara. Vrlo smo sretni i zadovoljni, zadovoljni smo i s ovim vozilima koja smo već imali, ali ovo je novo i nova motivacija za još bolji rad. Ovo nam je sada još veća odgovornost da sve što smo do sada radili nastavimo još snažnijim intenzitetom, uz još veći trud kako bi vatrogastvo što više približili mladim snagama. U tome će nam, uz osnaženi vozni park, zasigurno pomoći i novi dom za koji ne sumnjamo da će nam u vrlo kratkom vremenu biti na raspolaganju kako bi nastavili bogatu tradiciju, jer iduće godine zabilježit ćemo 130. obljetnicu postojanja društva,” rekao nam je Žnidarec.

Predstavljanje novog vozila, ali i novih vrijednih planova pozdravili su i predsjednik DVD Pleternica Radovan Rotar te zaposlenici JVP Požeško-slavonske županije sa zapovjednikom Ivanom Novosadom.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn