GRAD PLETERNICA UKIDA PRIREZ – Jozić: Nova odluka o gradskim porezima snažna je poruka gospodarstvu ali i našim građanima

Datum objave: 24. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Nova Odluka o gradskim porezima Grada Pleternice kojom se ukida plaćanje prireza, bila je tema konferencije za medije gradonačelnice Antonije Jozić. Odluka će se naći pred gradskim vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a na snagu bi trebala stupiti 1. siječnja 2021. godine.”Motiv za ovu odluku je rasterećenje gospodarstva, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja onima koji stvaraju nova radna mjesta, koji zapošljavaju, ali i našim sugrađanima jer je to poruka da je ovaj grad spreman učiniti i taj iskorak, računajući da će Grad Pleternica time biti prepoznat kao mjesto za investicije.” naglasila je Jozić.

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 4. prosinca naći će se i nova Odluka o porezima Grada Pleternice. Uz dva poreza – Porez za korištenje javnih površina i Porez na potrošnju u visini od 3 posto Odluka o porezima Grada Pleternice doživljava jednu veliku izmjenu – ukidanje prireza na području Grada Pleternice, najavila je gradonačelnica Jozić.

“Motiv za ovu odluku je rasterećenje gospodarstva, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja onima koji stvaraju nova radna mjesta, koji zapošljavaju, ali i našim sugrađanima jer je to poruka da je ovaj grad spreman učiniti i taj iskorak, računajući da će Grad Pleternica time biti prepoznat kao mjesto za investicije. Znamo da investicije stvaraju nova radna mjesta, a nova radna mjesta omogućavaju opstanak stanovništva na ovom području.” rekla je Jozić.

“Ako znamo da Grad Pleternica, kroz potpore koje daje gospodarstvu na godišnjoj razini osigura oko milijun i pol kuna u gradskom proračunu, ako znamo da Grad zemljište u Industrijskoj zoni prodaje po povoljnim cijenama, da se kod izgradnje novih objekata u Poslovnoj zoni odriče cjelokupnog iznosa komunalnog doprinosa, da plaćamo i priključke na elektro-energetsku mrežu, priključak na sustav vodoopskrbe i odvodnje, onda dolazimo i s ovim ukidanjem prireza do višemilijunskih iznosa koji se usmjeravaju gospodarstvu, upravo kako bi to gospodarstvo ostvarilo stvaranje novih vrijednosti i novih radnih mjesta,” dodala je.

Prirez se u Pleternici obračunava još ovaj mjesec i u prosincu po stopi od deset posto, a na godišnjoj razini riječ je o preko milijun kuna prihoda. “Da, to možda jesu veliki iznosi, no mi smo smatrali da možemo učiniti taj iskorak i poslati snažnu poruku i gospodarstvenicima, odnosno, onima koji žele investirati u naš grad, ali i našim sugrađanima. Jer, našim sugrađanima bi, od 1. siječnja 2021. godine, od kada bi ova odluka trebala stupiti na snagu, plaće trebale porasti. Ako uzmemo u obzir da tog datuma kreće i prvi krug Porezne reforme koju provodi Vlada RH, da se smanjuje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto, odnosno s 36 na 30 posto, ako znamo da se Grad Pleternica odriče u cijelosti 10 posto prireza koji su građani plaćali u gradski proračun, onda možemo doći do izračuna da, na plaći od oko 4500 tisuća kuna građani bi trebali imati povećanje do 50-tak kuna, oni koji imaju veću plaću imali bi i veći taj iznos,” naglasila je gradonačelnica.

Dodaje kako se nada da će Odluka na sjednici Gradskog vijeća Grada Pleternice biti jednoglasno prihvaćena kako bi planiranog datuma stupila na snagu. “Mislim kako ova odluka o odricanju dijela prihoda proračuna može otkloniti i one kritičare koji su u posljednje vrijeme vrlo aktivni po društvenim mrežama, koji kritiziraju projekte koji se rade na području našeg grada plasirajući tezu da Grad Pleternica u budućnosti neće imati sredstava za njihovo održavanje. Ne samo da ćemo imati sredstva za održavanje, već i ovo odricanje dovoljno govori u prilog tome. Ova odluka sigurno se neće odraziti na planirana ulaganja, naš prihodi proračuna u posljednje tri godine su značajniji u odnosu na prethodno razdoblje i dostatni su za sve što radimo i planiramo. No, to ne znači da ćemo odustati od europskih projekata. Naravno da ćemo u sljedećem razdoblju snažno, puni entuzijazma i vizije stvarati nove projekte za naše sugrađane i vjerujem postati i – Tax Free grad.” zaključila je gradonačelnica Jozić.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn