GRAD PLETERNICA – Novi društveni dom u Ratkovici za novu kvalitetu života mještana

Datum objave: 13. 4. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Naselje Ratkovica će uskoro, na radost svih mještana, dobiti novi društveni dom. Riječ je o projektu vrijednom oko milijun kuna u sklopu kojeg će biti izgrađena i pristupna cesta, a sredstva su osigurana iz proračuna grada Pleternice. Gradilište su danas u pratnji domaćina predsjednika MO Josipa Baltića obišle gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić.

Radovi izgradnje doma u Ratkovici počeli su u studenom prošle godine i teku planiranom dinamikom.Izvođač radova je požeška tvrtka Presflex, a novi dom površine oko 160 kvadratnih metara s pristupnom cestom smješten je na lokaciji pored mjesnog dječjeg igrališta te će zajedno činiti jezgro društvenog okupljanja tamošnjih stanovnika svih uzrasta.

“Mjesto Ratkovica je rubno mjesto prema susjednoj općini i mjesto koje nažalost, nema prostore svog društvenog doma. Za potrebe rada mjesnog odbora koristili su druge prostore u tuđem vlasništvu, no nisu imali društveni dom koji bi trebao služiti za sva društvena događanja u ovom naselju. Iz toga razloga, uz inicijativu mjesnog odbora i predsjednika Josipa Baltića, Grad Pleternica je prošle godine ishodio građevinsku dozvolu te krenuo s izgradnjom ovog društvenog doma čija je vrijednost oko milijun kuna, ako uzmemo u obzir izgradnju te opremanje i vanjsko uređenje tek treba uslijediti – dakle, pristupne ceste i parkirališta ispred objekta kako bi sve bilo jedna zaokružena cjelina. Naravno, u dom dolazi i kompletna oprema koja će služiti svim mještanima naselja Ratkovica za sve njihove društvene aktivnosti. Vjerujem da se tome vesele jednako kao i ja, jer ono što smo prije četiri godine najavili kako će biti napravljeno u ovom naselju sada je pred završetkom,” naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Većina sredstava dolaze iz proračuna Grada Pleternice, a s Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pomoglo je s 250 tisuća kuna.Predsjednik Mjesnog odbora Ratkovica Josip Baltić izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog dugo čekanog projekta. “

“Doista sam sretan i zahvalan što je ovaj projekt stigao gotovo do završetka. To je objekt koji je vrlo potreban našem naselju, dugi niz godina radimo na tome. Sretni smo i zadovoljni kao jedna mala zajednica koja će konačno imati svoj prostor za rad, veselje i zajedništvo. Bit će to vrhunski opremljen dom, hvala Gradu Pleternici, hvala gradonačelnici Antoniji koja je na početku svog drugog mandata rekla kako ćemo dobiti svoj dom i evo ga. Jedan smo od rijetkih mjesnih odbora koji nije imao svoj objekt, mjesto za društvena okupljanja i koristili smo prostor koji nije bio u našem vlasništvu,” rekao je Baltić. “Izgradnjom ovog doma u zaokružit ćemo jednu infrastrukturnu cjelinu gdje smo prethodno aktivno radili na svim drugim objektima u selu – od mrtvačnice, staze kroz groblje i ograde, renoviranja mjesne škole i parkirališta. S novim domom podići će se i kvaliteta življenja u našem selu te otvoriti mogućnosti za osmišljavanje novih infrastrukturnih i društvenih aktivnosti,” zaključio  je predsjednik MO Ratkovica Baltić.

I za ovaj projekt “sastojci” su po prepoznatljivom pleterničkom receptu za uspjeh – kvalitetno pripremljeno i na vrijeme prijavljeno za dodatna sredstva. “Projekt smo prijavili na Program Održivog razvoja lokalne zajednice kojeg provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Kroz taj program već dugi niz godina prijavljujemo i provodimo projekte na pleterničkom području – od izgradnje naših igrališta, srednje škole pa evo do društvenih domova. Kada ne možemo dobiti europska sredstva za manje investicije onda su tu uvijek natječaji našeg ministarstva na koje se javljamo. Evo, za ovaj projekt dobili smo 250 tisuća kuna. Što će uvelike rasteretiti proračun, imat ćemo više sredstava za neke dodatne radove koji možda nisu bili predviđeni,” zaključila je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija šarić.

TEKST: S. Pok     FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn