GRAD PLETERNICA – Nakon Trga, uskoro i Muzej bećarca!

Datum objave: 02. 7. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Nakon Trga bećarca, jedinstvenog u svijetu, Pleternica će dobiti i Muzej bećarca. Trg i muzej povezani su tematski, ali i građevinski jer se muzejski prostor nalazi ispod tribina trga. Višemilijunska sredstva za uređenje osigurana su kroz projekt “Svijet graševine”, a gradilište Interpretacijskog centra Muzeja bećarca danas su obišle gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima.

Bećarac, ta autentična zaštićena nematerijalna kulturna baština svoj dom u pravom smislu pronašla je u Pleternici. Pleternica i bećarac postali su tako prepoznatljivi i šire od nacionalne razine po jedinstvenoj simbiozi kojoj je poduzetan i kreativan projektni tim dao kulturološku ali i gospodarsku vrijednost. Trg bećarca uskoro će tako dobiti partnera u nastojanju da bogatstvo kulturne materijalne i nematerijalne baštine ne samo Pleternice već i cijele Slavonije čuva, predstavlja i kroz nju otvara nove mogućnosti za razvoj. I to vrlo uskoro, jer Pleterničani se nadaju kako će do kraja godine Interperetacijski centar Muzej bećarca biti kompletno uređen.

Sredstva za uređenje ovog prostora osigurana su kroz projekt „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)” vrijednog 65,7 milijuna kuna a čiji je nositelj Grad Pakrac, a Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica i Javna ustanova Pleternica su partneri na tom projektu. Od navedenog iznosa 30 milijuna kuna namijenjeno je Muzeju bećarca.Ukupna površina muzeja bit će oko 1400 četvornih metara.

U tijeku su radovi vrijedni oko osam milijuna kuna i s njima će se u kolovozu završiti infrastrukturno opremanje muzeja, kaže nam gradonačelnica Marija Šarić. “Nakon toga slijedi nam izrada postava, stavka vrijedna oko 11 milijuna kuna i nadamo se kako ćemo ga do kraja godine kompletno urediti te ubrzo i otvoriti za posjetitelje. U odnosu na interpretacijski postav u Interpretacijskom centru Terra Panonica gdje se prezentira prirodna baština, ovdje će, usporedbe radi, biti deset puta više raznolikog sadržaja i ponude vezane uz kulturnu baštinu. Bit će puno multimedije, puno različitih sadržaja koji će prezentirati kulturnu baštinu cijele Slavonije. Jer, želimo se postaviti na turističku kartu Hrvatske i privući turiste iz raznih dijelova Europe i svijeta,” rekla je gradonačelnica.

Suvenirnica u sklopu muzeja bit će otvorena već ovog ljeta, a bit će ponuđeni domaći proizvodi, prvenstveno proizvodi zadrugara “Pleterničke korpe” te pleterničke suvenire i suvenire koji će prezentirati prirodnu i kulturnu baštinu ovog područja.

Riječ je o projektu koji je osmišljavan dugi niz godina i čija je prva faza završena kroz projekt prekogranične suradnje s Općinom Tomislavgrad službenog naziva Kulturna ruta bećarca i gange, podsjetila je požeško-slavonska županijca Antonija Jozić za čijeg su gradonačelnikovanja u dva mandata i pokrenute vrijedne pleterničke projektne priče.

“Daleko smo odmakli. Završava se Interpretacijski centar Muzej bećarca, a u sklopu projekta “Svijet graševine” kojeg smo prijavili s Gradom Pakracom uredit će se i Spahijski podrum u Pakracu kao kulturno dobro i to tako da će sadržavati i knjižnicu i muzej grada Pakraca, ali također i jedan mali interpretacijski centar bnogate povijesno-kulturne baštine grada Pakraca. U ovom trenutku, ako izuzmemo aglomeracije koje se provode na našem području, to je najveći projekt u Požeško-slavonskoj županiji – Grad Pleternica, Grad Pakrac, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, TZ Požeško-slavonske županije i Knjižnica Pakrac su partneri na tom velikom projektu. Osim ove infrasturkture koja se gradi, radi se i brendiranje Požeško-slavonske županije, rade se i određeni strateški dokumenti, u pripremi su brojne edukacije, sve s ciljem, kada dobijemo ovu infrastrukturu, da njome znamo i upravljati, da izradimo i kvalitetne marketiške aktivnosti ovih centara te da privučemo turiste u Požeško-slavonsku županiju,” zaključila je.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn