GRAD PLETERNICA – Na pleterničkim gradilištima izvode se radovi vrijedni gotovo 60 milijuna kuna

Datum objave: 07. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Uz poštivanje mjera i preporuka Nacionalnog stožera, više od 65 posto pleterničkih tvrtki i dalje radi, a na pleterničkim gradilišta izvode se radovi vrijedni gotovo 60 milijuna kuna. Uz privatne investicije u Poduzetničkoj zoni vrijedne više od 40 milijuna kuna, tu su i dva projekta ulaganja u obrazovanje – izgradnja zgrade buduće Srednje i energetska obnova osnovne škole.

Dok gradska uprava grada Pleternice provodi mjere Stožera civilne zaštite RH i priprema rebalans proračuna, prilagođene novonastalim okolnostima, ni druge ativnosti nisu upotpunosti stale. Na gradilištima u Pleternici izvode se radovi vrijedni gotovo 60 milijuna kuna. “Najviše vesele radovi u našoj Poduzetničkoj zoni, a radi se o privatnim investicijama vrijednim više od 40 milijuna kuna koje će u budućnosti otvoriti i nova radna mjesta u našem gradu. Obzirom na vrijeme koje je ispred nas i nezamislive izazove u gospodarstvu i društvu u cjelini, ove investicije svakako ulijevaju optimizam i nadu,”pojasnila  je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Druge dvije velike investicije odnose se na ulaganja u obrazovanje. Izvode se radovi na energetskoj obnovi osnovne te radovi postavljanja fasade na zgradi srednje škole. “Obnova osnovne škole financira se iz EU fondova uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Požeško-slavonske županije i Grada Pleternice. Radovi na zgradi srednje škole ugovoreni su još prošle godine s rokom završetka godinu dana, a nakon čega ćemo, kao što sam već i najavila, obustaviti radove unutarnjeg uređenje do osiguravanja sredstava iz drugih izvora jer naš proračun ne može samostalno financirati tako veliku investiciju,” dodala je gradonačelnica Jozić.

Energetska obnova Osnovne škole fra Kaje Adžića u Pleternici investicija je vrijedna više od 16 milijuna kuna sufinancirana sredstvima Europske unije. Projekt su pripremali djelatnici gradske uprave grada Pleternice i gradskih tvrtki, a samu obnovu provode Požeško-slavonska županija i Panora – regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Radove vrijedne.
“Naša pleternička škola je velika, ima velik broj učenika i dugi niz godina nije obnavljana, niti se ulagalo u uvjete školovanja naše djece. Ova energetska obnova prva je faza obnove naše škole kroz koju će se stvoriti kvalitetniji uvjeti školovanja za našu djecu, prvenstveno izmjenom stolarije, postavljanjem nove fasade i izolacijom podova u prizemlju. Time će se, naravno, ostvariti velike uštede vezano za troškove energenata, a onda će se ta sredstva moći ulagati u podizanje kvalitete školovanja,”rekla je gradonačelnica. Obnova škole će biti podijeljena u dvije faze. Prva faza je energetska obnova, a druga bi trebala obuhvatiti ostale radove.

Obzirom da se trenutno rade projekcije prihoda proračuna grada Pleternice koji će evidentno ostati bez većeg dijela prihoda, smanjenjem poreza na dohodak i otpisom komunalne naknade za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, sve ostale investicije su stavljene na čekanje. “Stav gradske uprave je da se, dok traje pandemija koronavirusa, rade samo one investicije koje su financirane iz EU fondova,” zaključila je gradonačelnica Jozić.

TEKST: S. P./D.K.         FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn