GRAD PLETERNICA: Glagoljica pismo koje spaja dva grada i pruža mogućnost za nove vrijednosti i projekte

Datum objave: 05. 2. 2024. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Novska i Pleternica su jedina dva slavonska grada na kojima su pronađeni zapisi na glagoljičkom pismu. Zbog toga, ali i brojnih drugih poveznica potpisana je povelja prijateljstva koja je, kako kažu čelnice ovih gradova, dvije Marije – Kušmiš i Šarić, temelj za neke nove ideje i projektne prijedloge.

“Glagoljičko pismo u Slavoniji je sjajna poveznica te smo itekako sretni što imamo tragove glagoljice na crkvi sv. Dimitrija smještenoj u Brodskom Drenovcu. Određene korake smo već i radili u cilju promocije i edukacije, a u narednom periodu ćemo zajedno s prijateljima u Novskoj stvoriti neke nove projekte koji će donijeti i nove vrijednosti našim gradovima,”istaknula je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Kako bi se to i dogodilo održan je i prvi zajednički sastanak na kojem je prezentiran rad novljanske gradske uprave unazad nekoliko godina te postignuti rezultati. Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske je upoznala delegaciju Pleternice sa svim važnim projektima poput poduzetničkog inkubatora Pismo, rada udruge mladih, dnevnog boravka za starije te brojnih drugih.

“Razmjena iskustva je nužan korak u razvoju vlastitih sredina. Ovdje smo se upoznali s nekim novim idejama, a sigurna sam kako će na idućem sastanku koji će biti u Pleternici, delegacija Novske dobiti neke nove ideje na temelju naših projekata koje ćemo im prezentirati,”zaključila je Šarić.

IZVOR: Pleternica.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn