GRAD PAMTI – Otkrivena spomen ploča poginulima na najkrvaviji novogradiški ratni dan

Datum objave: 21. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Zvučni znak za prestanak opasnosti oglašen 21.rujna u 12:52 podsjetio je Novogradiščane na najkrvaviji ratni dan i simbolično najavio otkrivanje spomen ploče 12-orici poginulih u raketiranju najužeg i najvitalnijeg gradskog središta na današnji dan 1991. godine. Njima, ali i svim drugim, znanim i neznanim koji su domovini poklonili vlastite živote, 28 godina poslije, u tišini, emotivno i dostojanstveno, poklonili su se roditelji i članovi obitelji, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, predstavnici županijske i gradske vlasti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, institucija i političkih stranaka.

U znak sjećanja na najkrvaviji ratni dan 21.rujna 1991.godine i 12-oricu poginulih u raketiranju najužeg i najvitalnijeg gradskog središta, Nova Gradiška od danas ima spomen ploču. Podsjetnik je to na godine u kojima se stvarala domovina, vječni znamen, ali i upozorenje da se više nikada ne ponovi. Otkrivanju spomen ploče, podignute na inicijativu Vlatka Greinera, koordinatora za branitelje u Gradu Nova Gradiška, prethodio je zvučni znak za prestanak opasnosti oglašen u 12:52, kao podsjetnik na najžešći napad prije 28 godina, u kojem je pogođena zgrada Skupštine općine, pošta, pravoslavna crkva, zgrada Zagrebačke banke, Doma kulture u kojem je djelovala lokalna radio postaja, nekoliko stambenih zgrada, te željeznička postaja.

U tišini, emotivno i dostojanstveno, žrtvama najbolnijeg novogradiškog ratnog dana, poklonili su se članovi obitelji poginulih i ranjenih, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i načelnika Glavnog stožera OSRH brigadir Mirko Jurin, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, predstavnici braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje, civilnih udruga, ustanova i institucija, te brojni Novogradiščani.

” U ovom našem poslu koji je danas postao profesionalan, ne razmišljamo često o temama koje su bile dio naše prošlosti, stoga nas dolazak na ovakve svečanosti povezuje i daje smisao svemu onome što radimo. Kao pripadnik Treće gardijske brigade čiji sam tih ratnih dana, bio dio, mogu vam obećati da ćemo uložiti makismalne snage kako bi postali vojska budućnosti, na čast našim braniteljima.”, istaknuo je, odajući dužno štovanje svim poginulim toga dana i u Domovinskom ratu, brigadir Jurin.

Emotivno i s pijetetom, u, kako je rekao, ” jezivoj tišini koja odzvanja najviše”, bolnog rujanskog dana 1991.godine, prisjetio se i župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić. ” Ratne rane na zgradama će zacijeliti, ali bol roditelja i obitelji poginulih branitelja nikada neće. Ova spomen ploča ostat će ovdje vječno kao podsjetnik na teške i ponosne dane i tragediju koju smo morali proživjeti da dobijemo slobodnu Hrvatsku,”, rekao je čelni čovjek županije.

“Ovo je poseban, vrlo emotivan trenutak u kojem se, pamteći, kao zajednica, događaje iz prošlosti, prisjećamo 12 ugašenih života i 50 ranjenih. To moramo pamtiti, cijeniti i poštovati, jer to je ono što nas čini boljim i kvalitetnijim ljudima. Zbog toga, zbog trenutaka koji su iznad nas, i nadalje ćemo se truditi i dati sve da budemo i bolji i kvalitetniji grad. Zahvaljujem svima koji su inicirali postavljanje ove spomen ploče, jer Grad će ostati, žrtve su tu, a ovo je znak poštovanja naše zajednice prema njima”, zaključio je saborski zastupnik, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Spomen ploču otkrili su roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja u sjećanje na njih 12-oricu-Marinka Bašića, pripadnika Zbora narodne garde iz Zagreba, Tomu Idžakovića, također pripadnika Zbora narodne garde iz Zagreba, Gorana Jeftića, pripadnika Zbora narodne garde iz Rešetara, Mikreta Kopića, pripadnika Zbora narodne garde iz Zagreba, Ivana Labavića, pripadnika Zbora narodne garde iz Bilog Briga, Željka Lucića, pripadnika Zbora narodne garde iz Seoca, Dušana Miloševića, pripadnika Narodne zaštite iz Nove Gradiške, Domagoja Potkonjaka iz Cernika, Marka Ružojčića, pripadnika Zbora narodne garde iz Donjeg Lipovca, Antu Stipića, pripadnika Zbora narodne garde iz Gornjih Bogićevaca, Marka Tička pripadnika Zbora narodne garde iz Nove Gradiške i Davora Topčića, pripadnika Zbora narodne garde iz Rešetara.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn