GRAD PAMTI – Novogradiščani obilježili 30. godišnjicu najkrvavijeg ratnog dana

Datum objave: 21. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Uz zvučni znak za prestanak opasnosti oglašen u 12:52 Novogradiščani su se prisjetili 21.rujna 1991. godine i s pijetetom obilježili 30.godišnjicu “najkrvavijeg ratnog dana”, poklonivši se 12-orici poginulih pri raketiranju najužeg i najvitalnijeg gradskog središta.

Iako su rane na građevinskim objektima odavno zarasle, one emotivne, unutarnje još su uvijek u kolektivnoj memoriji Grada. Potvrdili su to Novogradiščani obilježavanjem 30. godišnjice “najkrvavijeg ratnog dana”, 21. rujna 1991., poklonivši se s pijetetom i dostojanstvom 12-orici poginulih pri raketiranju najužeg gradskog središta.

Tog crnog rujanskog dana u 12:52 agresorska JNA pucala je iz zrakoplova strojnicama i, s ciljem izazivanja panike i onemogućavanja normalnog života građana, raketama pogodila niz vitalnih objekata u gradu. U prvom je naletu pogođena zgrada tadašnje Skupštine Općine grada, pošta, susjedna stambena zgrada,pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova bila je zgrada Doma kulture u kojoj je bila smještena lokalna radio postaja, pekara, obližnje stambene zgrade, te željeznička pruga. Uz , za život građana važne gradske objekte, neprijatelj je raketirao i branu Bačica kod Cernika iz koje se grad opskrbljivao vodom, a napad je završio s 12 poginulih i čak 50 ranjenih osoba.

Pamteći braniteljsku žrtvu, čuvajući, s ponosom, sjećanje na dane u kojima se stvarala domovina, najkrvaviji ratni dan, 30 godina kasnije, tradicionalno je obilježen zvučnim znakom za prestanak opasnosti i polaganjem vijenaca kod spomen ploče postavljene 2019. na inicijativu koordinatora za branitelje, Vlatka Greinera, ispred zgrade Doma kulture. Uz članove obitelji poginulih i ranjenih, još uvijek žive sudionike Domovinskog rata, učinili su to i predstavnici Grada Nova Gradiška-zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić i predsjednica Gradskog vijeća, Dinka Matijević u pratnji gradskih vijećnika, predstavnici Brodsko posavske županije, braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje, civilnih udruga, ustanova i institucija.

TEKST: Simonida Tarbuk              FOTO: Simonida Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn