GRAD PAKRAC – Unatoč poteškoćama na pakračkim gradilištima aktivnosti nisu stale

Datum objave: 26. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Unatoč otežavajućim okolnostima zbog širenja COVID-19 i proglašenja pandemije na brojnim pakračkim gradilištima tijekom travnja aktivnosti nisu stale.

U tijeku je energetska obnova bolnice vrijedna više od 13 milijuna kuna.Požeški Presoflex i kooperanti mijenjaju stolariju i obnavljaju termoizolacijski dio na pročeljima.Prema riječima ravnateljice Marine Major, ovi radovi obavljaju se izvana sa skele, tako da se ne remete obvezne mjere izolacije nametnute epidemijom koronavirusa, ali ni redovan rad bolnice. Završetak radova predviđen je za kraj godine.

Najveći su problemi kod početaka radova na aglomeraciji. Početak konkretnih radova najavljen za prve dane svibnja je upitan. Kako je rekao Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, izvođač slovenska tvrtka Gorenjska gradbena družina Kranj je prema najavama odradio sav pripremni dio. Naručen je i neophodan materijal za početak radova, ali je zapeo zbog restriktivnih epidemioloških mjera negdje na granici. Pored toga, neizvjesno je još uvijek hoće li Slovenci od hrvatske Vlade dobiti dozvolu za dio svojih zaposlenika koji bi se odmah po prelasku granice 4. svibnja trebali pojaviti na gradilištima, a ne u obveznoj samoizolaciji. Kako sadašnje propisane mjere vrijede do 3. svibnja i kako su hrvatska i slovenska gospodarska komora zatražile od svojih vlada da dozvole kretanje radnika preko granice bez izolacije, Pierobon se nada da će bar tijekom svibnja početi kopanje.

To je jako bitno i zbog još jednog velikog pakračkog gradilišta, onog na Trgu bana Josipa Jelačića. Njegova temeljita rekonstrukcija, koju provode slavonskobrodske tvrtke PZC i Feliks regulacija, vrijedna s PDV-om više od 9 milijuna kuna, zapela je u istočnom dijelu trga kojim se još uvijek prometuje upravo zbog aglomeracije. Prije nego što oni nastave opločavanje tog dijela trga, potrebno je kroz projekt aglomeracije srediti podzemnu infrastrukturu, tako da je u ovom trenutku neumjesno najavljivati rok završetka. S prvim ožujkom je obavljeno radova (bez PDV-a) u iznosu većem od četiri milijuna kuna, rekla je Marija Čar, voditeljica odsjeka za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove u gradskoj upravi.

Radnici Vodoprivrede Daruvar završavaju izgradnju uličnog cjevovoda dužine 30.200 metara ukupne vrijednosti 8,7 milijuna kuna kroz 11 naselja sjeverozapadnog dijela Grada Pakraca (Obrijež i okolica) koja je trebala biti dovršena još krajem prošle godine, ali nije zbog teškoća u tvrtci izvođača. Pierobon se nada tijekom svibnja ili lipnja uporabnoj dozvoli, kako bi oko 400 domaćinstava tog kraja tijekom ljeta moglo započeti s priključivanjem na novu vodovodnu mrežu.

Energetska obnova zgrade športsko-školske dvorane koju izvodi „Promet građenje“ Požega vrijedne bez PDV 7,7 milijuna kuna ide planiranim ritmom i do kraja ožujka je izvedeno radova u vrijednosti 4,65 milijuna kuna, većim djelom na vanjskoj ovojnici, instalaciji rasvjete te sunčanoj elektrani. U tijeku su fasaderski radovi, radovi na akustičnom stropu i instalaciji rasvjete, a preostaju najvećim dijelom strojarski radovi na plinskim instalacijama i kotlovnici, sustavu grijanja i ventilacije. Sve bi to trebalo biti gotovo do nove jesenske sezone rada dvorane.

Pored ovih najvećih radova aktivno je i nekoliko manjih gradilišta. U općinskoj zgradi pakračka tvrtka „Arhiz“ ugrađuje dizalo vrijedno 480.000 kuna. Montaža je u tijeku i završetak se očekuje do kraja mjeseca. Tvrtka „Arhiz“ ovih dana radi i na izgradnji spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata pored općinske zgrade. U tijeku su završni radovi i postavljanje tehnike za fontanu. Vrijednost radova u ovoj fazi je 600 tisuća kuna s PDV-om. Slijede još izrada priključaka na ulične mreže, opločenje okoliša i radovi na završnom uređenju betonskih zidova, a problem predstavlja dovoz iz Italije završnih kamenih obloga. Riješi li se to, završetak je moguć u svibnju. Nastavljeni su i radovi na izgradnji pristupne ceste na dijelu ulice Aleja kestenova (ispred Voda Lipik) gdje bi tvrtka Ceste d.d. u vrijednosti 285.000 kuna s PDV-om trebala asfaltirati lani izgrađenu novu cestu te postaviti vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. Nakon što je zimus Fasaderski obrt Visković u potpunosti napravio pročelje na sjevernoj i zapadnoj strani općinske zgrade, ovih dana obnavlja i pročelje na preostale dvije strane ujednačavajući boje. Vrijednost radova ove faze je oko 200.000 kuna i pred završetkom su.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn