GRAD PAKRAC – Predstavljeni rezultati trogodišnjih arheoloških istraživanja lokaliteta Stari grad Pakrac

Datum objave: 22. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Znanstveni suradnik na Institutu za arheologiju i voditelj arheoloških istraživanja na pakračkom Starom gradu dr. sc. Juraj Belaj predstavio je sinoć u sklopu predavanja “Stari grad Pakrac” rezultate trogodišnjih arheoloških istraživanja u samom centru Pakraca.

Arheološka ispitivanja na lokalitetu Pakrac – Stari grad u samom centru grada Pakraca započela su 2017. godine tijekom lipnja i srpnja, kada su na temelju georadarskih ispitivanja određene tri sonde Ukoliko lokalno stanovništvo nema pozitivan stav prema baštini, uzalud je sav trud stručnjaka. Vaš odaziv večeras, ali i na terenu ovog ljeta kada su nas posjećivali građani zanimajući se za nalazište, govori o lijepoj perspektivi, rekao je sinoć pred punom gradskom vijećnicom kurije Janković dr. sc. Juraj Belaj.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Anamarija Blažević koja je naglasila kako je ovo istraživanje važno za zajednicu. “Istraživanje je važno za našu osobnost, da utemeljeno saznamo tko smo danas, koja je naša povijest i što nam s nalazi pod nogama, stoga će Grad Pakrac i dalje financijski pratiti arheološko istraživanje Starog grada Pakraca,”naglasila je gradonačelnica uz napomenu kako postoji velika želja da se nalazište jednog dana pretvori u arheološki park.

“Najznačajniji nalaz kojeg su ove godine pronašli arheolozi je zaključni zid kapele i sada možemo govoriti o njezinoj ukupnoj veličini, otprilike nekih 15-ak metara. Arheolozi su došli do vanjskih obrisa sa svih strana crkve, jedino su istočni uglovi crkve dosta oštećeni, vjerojatno zbog vađenja kamena ili prilikom gradnje kule ili čak novije gradnje nekadašnjeg objekta Doma zdravlja. Za stubište u kapeli, koje je jedino zasad slično pronađeno u ivanovačkoj crkvi u Šopronu u Mađarskoj, pretpostavlja se da je vodilo na nekakav kor ili galeriju. Otkrivene su u cijeloj visini baze stupova koje su prekrasno ukrašene te nađeni ulomci kamene arhitekture, rebara od svodova i stupići od takozvanih bifora odnosno dvostrukih prozora iz 13. i 15. stoljeća. Od ostalih predmeta nađeni su ostaci okova knjige, što je u kasnom srednjovjekovlju predstavljalo važne detalje ukrašavanja uglova korica knjiga, što govori o pismenosti na području grada, kamene kugle, koštani recipijent za barut te olovni pečat za sukno.Pronađen je početak  kule koja je bila naslonjena uz crkvu, pretpostavlja se da je ona dograđena kada su zidovi crkve već bili pojačani negdje na prijelazu iz 15. na 16. stoljeće što govori da je kapela uz sakralnu funkciju postala predfaza za čvršće utvrđivanje Pakraca u doba približavanja osmanlijske opasnosti,” rekao je dr. Belaj.

Iskopani artefakti i pronalasci su trenutno u procesu restauracije i datiranja, iskapanja su daleko od svog kraja te nastavak slijedi, a daljnji radovi koji će potencijalno iznjedriti nove pronalaske su zakazani za lipanj 2020.
Okupljenima se obratila i ravnateljica muzeja Pakrac Jelena Hihlik. Ona je naglasila kako je svake godine interes zajednice za istraživanja sve, primjerice kroz posjet djece lokalitetu kojom prilikom je nastao i kratki dokumentarni film „Artefakt“. „Želja nam je istražiti cijeli prostor utvrde jer iako je dio lokaliteta prekriven zgradama općine i policije postoji još dosta veliki prostor koji se može i treba istražiti. Nadam se da se vidimo u lipnju nagodinu kada će se iskapanja nastaviti.“ rekla je Hihlik.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn