GRAD PAKRAC – Pakračka radna jesen s 11 aktivnih gradilišta

Datum objave: 29. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Zahvaljujući izuzetno povoljnim vremenskim uvjetima građevinari su izuzetno aktivni na 11 gradilišta na području Pakraca čiji se radovi financiraju javnim novcem iz više različitih institucija. Ukupna vrijednost radova koji se trenutno izvode nešto je manja od 38 milijuna kuna, pri čemu su četiri gradilišta financijski značajno veća, jedno srednje (oko milijun kuna) a šest manja, ispod pola milijuna kuna. Većina njih, odnosno sva manja, bi trebala biti dovršena do kraja godine s drugom fazom dogodine, kada je najavljen i završetak ovih najvećih.

Iako u dosadašnjem dijelu godine nisu započeti, a vjerojatno ove godine niti neće radovi na financijski najvrjednijem gradilištu – aglomeraciji Pakraca i Lipika Hrvatske vode imaju, pojedinačno gledajući, financijski najvrjednije trenutno aktivno gradilište, ono na regulaciji korita Pakra u dužini od 1800 metara koje se izvodi uz Papukovo bivše industrijsko dvorište pa do iznad kusonjskog mosta. Radovi koje od kolovoza izvodi tvrtka Bagerkop-Roberto Novi Marof su ugovoreni s rokom  završetka od 18 mjeseci vrijedni su oko 9 milijuna kuna.

Nakon pet mjeseci od početka radova (17. svibnja) nazire se budući izgled središnjeg pakračkog Trga bana Josipa Jelačića. Podzemni radovi na južnoj strani trga su završeni. Postavljene su sve planirane instalacije i ivičnjaci koji ograđuju buduću prometnicu, od šetnica i zelenih površina, kao i nosači i instalacije javne rasvjete te će za koji dan početi montaža novih kandelabera nakon čega će se brzo vratiti i javna rasvjeta na taj dio trga.  Do kraja mjeseca je najavljeno asfaltiranje jedine automobilske prometnice na tom dijelu trga, od zgrade “Projektnog biroa“ do ulaza u poštu.

Podsjećamo, ugovor o izvođenju radova na urbanističko-arhitektonskom uređenju Trga bana J. Jelačića i Ulice hrvatskih velikana u Pakracu vrijednih 8,8 milijuna kuna od čega 1,4 financira Grad, ostalo Fond, potpisan je u siječnju ove godine između Grada Pakraca i zajednice gospodarskih subjekata odnosno dviju tvrtki iz Slavonskog Broda; Poduzeće za ceste i Feliks regulacija.

Treće po financijskoj vrijednosti aktivno gradilište je vodovodna mreža za 11 naselja sjeverozapadnog područja Grada Pakraca: Omanovac, Gornja i Donja Obrijež, Veliki i Mali Banovac, Stari i Novi Majur, Batinjani, Kapetanovo Polje, Ploštine i Toranj. Nakon skoro godinu dana radnici Vodoprivrede Daruvar završavaju postavljanje uličnog cjevovoda ukupne dužine 30.200 metara ukupne vrijednosti 8,7 milijuna kuna. Oko 85  tih sredstava, ili 7,4 milijuna kuna osigurano je kroz Program ruralnog razvoja, a preostalih oko 1,3 milijuna kuna će biti podmireni iz gradskog proračuna. Ova investicija će omogućiti priključak za 353 kućanstva ili 979 stanovnika prema popisu iz 2011. godine i očekuje se da će priključivanje početi na proljeće.

Četvrto financijski veliko gradilište je energetska obnova gradske sportske dvorane vrijedna oko 7,73 milijuna kuna s PDV-om, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 3,96 milijuna, a preostali iznos bi trebao financirati Grad Pakrac pa se sada traži dodatno rješenje u Ministarstvu regionalnog razvitka, odnosno očekuje se adekvatni  natječaj Ministarstva regionalnog razvitka i fondova EU. Od 14. listopada nakon dvomjesečnog „mrtvog“ razdoblja s tehnikom i većim brojem radnika na gradilište je stigao izvođač požeška tvrtka Promet građenje i  na najmanje mjesec dana bit će zatvorena glavna sala za sve korisnike što će najviše pogoditi učenike srednje škole i pakrački rukometni klub. No to ne bi trebalo biti problem jer je konačni dobitak značajan u vidu novog krova, nove rasvjete, moderniziranog sustava grijanja, te energetski značajno poboljšane nove kompletne fasade.Ovo je  prvi veliki zahvat na njenoj modernizaciji koji bi trebao biti završen polovinom iduće godine, od njenog stavljanja u funkciju 2003. godine.

U sklopu programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima nastavljeni su i radovi na obnovi Episkopskog dvora gdje je Eparhiji slavonskoj iz Ministarstva kulture osigurano 680.000 kuna te 185.000 kuna za crkvu sv. Trojice dok je pakračka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije dobila 100.000 kuna za nastavak uređenja kapele sv. Ivana Nepomuka. Svi ovi radovi su u tijeku s tim da je kod oba pravoslavna objekta riječ o više novca koji SPC sama osigurava iz više izvora.

Rušenjem preostalih stabala i vađenjem panjeva početkom listopada su započeti radovi na modernizaciji središnjeg dijela Aleje kestenova, od ulaza u tvrtku Vode Lipik prema benzinskoj crpki. U dužini od 212 metara paralelno sa sadašnjom cestom D5 izgradit će se  prometnica širine 5,5 metara koju će za jednosmjerni promet koristiti automobili, a u dvosmjernom pješaci i biciklisti. Time će kroz tri faze, a ovo je zadnja, sve kuće u toj ulici dobiti asfaltirani automobilski i pješački prilaz s tim da u ovoj fazi ova prometnica, zbog nedostatka novaca, neće biti odmah asfaltirana već dogodine. Vrijednost ovih dijelova radova je  617.000 kuna od čega je Ministarstvo regionalnog razvitka osiguralo 300.000, a ostatak proračun Grada. Radovi koji trebaju biti gotovi do kraja godine izvodi tvrtka Promet građenje Požega.

Obrt Visković počeo je nedavno radove na dovršetku pročelja zgrade „općine“. Radi termo fasadu na preostale dvije strane, pozadinsku do parkirališta, odnosno bočnu gdje je ulazak u poštu. U sklopu toga bit će zamijenjeno i preostalih pet prozora na prostorijama na kojima su još uvijek stari, drveni. Ovaj dio radova će koštati oko 300.000 kuna i bit će financirani iz gradskog proračuna. Završetak je predviđen do kraja godine.Kako bi zgrada imala jedinstven izgled na proljeće je u planu obojiti i ranije napravljene dvije strane pročelja te sanirati ulazno stepenište što bi sve skupa trebalo biti gotovo paralelno sa završetkom modernizacije trga. Pored toga, ova zgrada se modernizira i kroz postavljanje dizala za oba kata. Građevinski radovi uz montažu dizala koštat će oko 500.000 kuna od čega će 250.000 financirati Ministarstvo hrvatskih branitelja, a radovi će biti gotovi do kraja godine.
U bivšem industrijskom dvorištu „Papuka“, budućoj novoj poduzetničkoj zoni, gradi se cesta, počevši od prijelaza preko pruge kod bivše porte pa 350 metara u unutrašnjost prema sjeveru.  Riječ je o asfaltnom kolniku širine pet metara. Vrijednost ovih radova koji bi trebali biti gotovi do kraja godine je sa stručnim  nadzorom 657.000 kuna od čega 340 tisuća financira Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, a 317.000 gradski proračun.

U Prekopakri u Ulici Stjepana Širca počela je izgradnja pješačkog nogostupa. Riječ je nastavku istoga počevši od kućnog broja 32 do kućnog broja 64, dužine 285 metara i širine 1,4 metara namijenjenog isključivo pješacima. Paralelno s nogostupom rješavat će se i odvodnja oborinskih voda te izmještanje stupova električne mreže koji se nalaze u pojasu nogostupa. Vrijednost radova koji bi trebali biti gotovi do kraja godine i koje financira gradski proračun je 292.000 kuna.

Osim građevinara, na građevinskim projektima paralelno radi i administracija. Upravo ovih dana se završavaju dva financijski velika  natječaja za izvođača radova. Riječ je o natječaju za glavnog izvođača pakračko-lipičke aglomeracije, najvrjedniji projekt u poslijeratnom razdoblju na području ova dva grada ukupno procijenjen na oko 150 milijuna kuna financiran iz Europskih izvora, Hrvatskih voda, Fonda za zaštitu okoliša i lokalnih proračuna (oko 4 posto).  Ne bude li novih žalbi idućeg mjeseca bi trebali končano doznati sve dionike ovog građevinskog pothvata koji bi trebao početi s izvođenjem na proljeće, a sigurno je da će izvođač biti slovenska tvrtka jer se kao glavni izvođač natječu tri slovenske tvrtke.
U istoj fazi je i energetska obnova pakračke bolnice, s tim da je kod njih u tijeku žalbeni rok na izabranog izvođača, požeškog „Presofleksa“. Njena vrijednost je s PDV-om oko 13 milijuna kuna od kojih oko 8 milijuna kuna osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 3,7 milijuna kuna Ministarstvo regionalnog razvitka, dok bolnici (ili osnivaču Županiji) ostaje 1,5 milijun kuna. Teoretski, radovi bi mogli započeti i prije Nove godine.

Ukupno zbrojivši sve iskazane investicije koje se trenutno izvode vrijede oko 37,8 milijuna kuna, pri čemu treba uzeti u obzir da neke imaju procjenu. Sagledavajući izvor sredstava najveći pojedinačni investitor su Hrvatske vode u Pakri s radovima vrijednim približno devet milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvitka, pod uvjetom da još nisu preuzeli nikakve obveze na energetskoj obnovi dvorane, trenutno je prisutno s nešto više od 8 milijuna kuna. Neznatno manje, ako prihvatimo da Grad ulaže trenutno iskazanih obveza od oko 3,7 milijuna kuna u dvorani, proračun financira radove vrijedne oko 7,74 milijun kuna s još nepoznatim iznosom na ovogodišnjim radovima na  spomen obilježju. Fond za zaštitu okoliša s 4 milijuna kuna financira dvoranu, a Ministarstvo hrvatskih branitelja na dva gradilišta je prisutno s 650.000 kuna, Ministarstvo kulture s 950.000 kuna. S obzirom na nemale obveze pakračkog proračuna pitali smo gradonačelnicu Blažević neće li to dovesti u pitanje ukupno financiranje proračuna na što je ona odgovorila da je takav strah bespotreban jer je sve dobro analizirano i isplanirano.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn