GRAD PAKRAC – Pakrac dobio jubilarnu poštansku dopisnicu i unikatnu 4D razglednice

Datum objave: 08. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Pakrac je dobio svoju jubilarnu poštansku dopisnicu, ali i vrlo atraktivnu, unikatnu 4D razglednicu koje su predstavljene na promociji održanoj u 7. lipnja, u gradskoj vijećnici kurije Janković.

Rezultat je to inicijative Grada Pakraca i Turističke zajednice Grada Pakraca u partnerstvu s Hrvatskom poštom. Povod tiskanja dopisnice je 765 godina tiskanja prvog hrvatskog novca – slavonskog Banovca koji se, prema podacima iz spomenici Bele 4. iz 1256. godine, kovao upravo u Pakracu. Motiv na kovanici ovog povijesnog novca je kuna po kojoj aktualna hrvatska valuta nosi ime. Zanimljiva poveznica je i što se kuna nalazi na grbu Grada Pakraca, ali i na grbu Republike Hrvatske.O samoj inicijativi i provedbi projekta govorila je Gabrijela Sabo Seleši, voditeljica Turističkog ureda TZ Pakrac, a svoja iskustva rada na ovoj dopisnici s okupljenima je podijeli i ilustrator Tomislav Tomić, koji je na dopisnici ilustrirao stari grad Pakrac.

Održana su i dva predavanja na temu starog grada koja su održali pakrački magistri arheologije; Tea Lokner, na temu povijesne važnosti starog Grada Pakraca i Krešimir Vacek koji je predstavio virtualni 3D model starog Grada Pakraca. Izradio ga je zajedno s Kristijanom i Gabrijelom Tutićem. Impresivan izgled starog Pakraca koji je napravljen na temelju raspoloživih povijesnih činjenica, podataka ili arheoloških nalaza, ali i prema pretpostavkama temeljenim na onome što je poznato za to razdoblje, prema Krešimirovoj ideji bi u konačnici trebao postati podloga i temelj za video igricu.

Središnje predavanje održao je Krešimir Ećimović koji je predstavio svoju autorsku, unikatnu i zaštićenu 4D razglednicu Grada Pakraca koja će postati pakrački brand ne samo po pitanju turističke ponude nego i znatno više. Uz tehnička pojašnjenja i demonstraciju svoje 4D razglednice, Ećimović je naglasio kako je se ona može i dodatno razvijati sadržajima.

Da bi se ušlo u svijet pakračke 4D razglednice potrebno je fizički posjedovati razglednicu te putem svog mobilnog telefona s Google Playa ili App Storea skinuti aplikaciju naziva „4D razglednica“. Potom instalirati aplikaciju i pokrenuti je na način da se kamera mobitela usmjeri na samu razglednicu. Nakon toga se otvaraju brojne mogućnosti, od 360 stupnjeva šetnje dvorištem kurije Janković, preko otvaranje podataka za pojedine objekte, do panoramskog razgledavanja Pakraca iz nekoliko kutova.

“Već nekoliko godina želimo na ozbiljniji način brendirati našu prvu kovnicu novca u Hrvatskoj i naš kovani novac, slavonski Banovac i napokon smo to uspjeli i kroz ovu jubilarnu dopisnicu, i kroz 4D razglednicu. Kada je prije pola godine Krešimir došao s ovom idejom, ona još nije bila temeljito razrađena, ali sam prepoznala njen potencijal da postane ne samo budući moderan tehnološki suvenir nego i jedna vrsta pozivnice posjetiteljima iz drugih krajeva da na ovaj način dožive naš Pakrac i da požele u njega i fizički doći. Sada je na nama svima da s ovom 4D razglednicom, ali i dopisnicom našeg Grada upoznamo što veći broj ljudi i tako zajednički radimo na promociji Pakraca“, rekla je između ostalog Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Dopisnicu Grada Pakraca moguće je kupiti u svim poštanskim uredima u Hrvatskoj po cijeni od 3,30 kuna u što je uključeno slanje unutar Hrvatske dok će se 4D razglednica Pakraca fizički moći kupiti u Turističkom uredu, a uskoro i u gradskoj suvenirnici.

IZVOR: Grad Pakrac

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn