GRAD PAKRAC – Ministar gospodarstva Darko Horvat u Pakracu

Datum objave: 23. 7. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

PAKRAC – Na poziv gradonačelnice Anamarije Blažević ministar gospodarstva Darko Horvat danas je boravio u Pakracu te posjetio poduzetničku zonu na sjeveru Pakraca kao i bivše industrijsko dvorište Drvne industrije „Papuk“.

U Poduzetničkom centru Pakrac, direktor Vladimir Gazić upoznao je ministra s povijesti DI „Papuka“ s naglaskom na zadnjih 10-tak godina kada je ovaj nekadašnji drvoprerađivački gigant s više od tisuću zaposlenih prošao kroz dva stečajna postupka, najprije vlastiti, a kasnije i tvrtke „Ferdinand“ u kojima je umjesto ozdravljenja došlo do daljnje devastacije.
Gradonačelnica Anamarija Blažević ministra je upoznala s činjenicom da je Grad na četvrtom stečajnom natječaju otkupio većinu zemljišta, ukupno više od 18 hektara te je u tijeku parcelacija i izrada detaljnog plana. Na poziv za iskaz interesa javilo se više poduzetnika, interes dakle nije upitan, ali je problem loša ili nepostojeća infrastruktura naročito električna energija koja je najskuplja.

“Drago mi je da sam se upoznao s poduzetničkom zonom Pakrac kao i s potencijalnim poduzetničkim prostorom u bivšem dvorištu drvne industrije koje je sada devastirano, ali je unutar građevinske zone i time potencijal za jednu novu drvnu industriju za kojom Hrvatska ima potrebe. Šteta što grad ranije nije došao u vlasništvo ovog zemljišta i kandidirao ga na našem zadnjem natječaju financiranja izgradnje infrastrukture.Siguran sam da bi kroz taj natječaj mogli europskim sredstvima pomoći izgradnju poduzetničke infrastrukture i u Pakracu. Primjerice, na način kako smo to radili i u susjednom Lipiku gdje smo danas otvorili poduzetnički inkubator vrijedan 20 milijuna kuna, a čiju izgradnju smo bespovratno pomogli s 95 posto. No, to ne znači da još takvih natječaja neće biti jer je intencija u Ministarstvu da se poduzetnička infrastruktura ne gradi sredstvima lokalne zajednice, niti državnog proračuna, već da to budu projekti financirani sredstvima strukturalnih fondova EU. Do kraja ove godine smo “ispucali2 sva takva sredstva, no već u novom razdoblju koje započinje krajem 2020. godine želimo tako nastaviti,” rekao je ministar.

Gradonačelnica Anamarija Blažević iskazala je zadovoljstvo što je ministar posjetio pakračku poduzetničku zonu, a ponajviše bivše „Papukovo“ industrijsko dvorište, jer očekuje iz njegovog Ministarstva pomoć u izgradnji infrastrukture.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn