GRAD PAKRAC – Legendarna Ćopićeva “Ježeva kućica” dobila svoj pakrački nastavak

Datum objave: 02. 6. 2020. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – Liljana Babac iz Pakraca autorica je slikovnice Ježeva kućica 2, svojevrsnog nastavka jedne od najpoznatijih priča za djecu u jugoistočnoj Europi. Promocija slikovnice održat će se 3. lipnja u 18 sati u kino dvorani Hrvatskog doma “dr. Franjo Tuđman” u Pakracu.

Gotovo da nema djeteta u jugoistočnoj Europi (ali i znatno šire) koje nije odrastalo uz poznatu priču sročenu u stihovima Branka Ćopića „Ježeva kućica“. Poznati Ježurka Ježić iznova je u akciji, ovog puta zahvaljujući maštovitom „peru“ Ljiljane Babac iz Pakraca, autorice nastavka dobro nam znanih avanutra malog ježa iz naših djetinjstava. Promocija slikovnice Ježeva kućica 2 bit će u srijedu, 03. lipnja od 18 sati u Pakracu, u kino dvorani Hrvatskog doma „dr. Franjo Tuđman“

“Volim pisanje od djetinjstva, ali se njime bavim iz hobija. Sudjelujem na nagradnim natječajima i nedavno mi je pjesma “Dan” izašla u Prvoj zbirci pjesama PS portala. Nastavak Ježeve kućice nastao je zbog velike ljubavi prema Branku Ćopiću i pisanju pjesama za djecu. Nedostajalo mi je što današnja djeca nemaju za lektiru Ježevu kućicu pa sam mislila da bi ovaj moj skromni doprinos to bar malo nadomjestio,” rekla je u povodu svečane promocije Ježeve kućice 2 autorica Ljiljana Babac koja ističe da je je priča izašla “u dahu”, napisala je cijeli tekst rukom i do izdavanja slikovnice nije ništa prepravljala, osim lektorske intervencije.

Pomoć u tisku i distribuciji nastavka Ježeve kućicepružio je Grad Pakrac na čelu s gradonačelnicom Anamarijom Blažević. “Vjerujem da su mnogi koji su odrastali uz Ježevu kućicu željeli saznati kako je Ježurka Ježić nastavio svoj život nakon obrane vlastitog doma pred medom, lisicom i vukom kako je to opisao slavni Branko Ćopić. Kroz maštoviti i iznimno kreativni nastavak priče Ježeva kućica 2, naše sugrađanke Ljiljane Babac, mnogoj djeci (ali i nama starijima) sada se pruža mogućnosti iznova pratiti avanture malog, neustrašivog ježa, koji uvelike podsjeća na sve nas bez obzira koliko godina imali, ali uvijek u rješavanju i svladavanju životnih prepreka i izazova. Ponosna sam što smo pomogli autorici Ljiljani Babac u obliku financiranja tiska, distribucije i promociju slikovnice u Pakracu u srijedu, 3. lipnja,” izjavila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Ježurka Ježić, kojega su generacije i generacije djece rado čitala, u nastavku priče uzvraća gostoprimstvo Lisici Mici, uz nove likove koji se u slikovnici pojavljuju. Zanimljiva činjenica koja povezuje Ljiljanu Babac i Branka Ćopića je i ta da je autor Ježeve kućice jedno vrijeme živio i radio u Pakracu kao učitelj.

TEKST: S. P./ S. D.      FOTO: Pozivnica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn