GRAD PAKRAC – Komemoracija u Kusonjama

Datum objave: 08. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

PAKRAC/KUSONJE – Zbog mladih naraštaja važno je prisjećati se prošlosti i stradavanja hrvatskih branitelja kako se to nikad ne bi ponovilo, a njihova žrtva trajno nas obvezuje na očuvanje i promicanje povijesne istine i na izgradnju države za kakvu su se zajedno borili, uz nužno otkrivanje zločinaca i njihovo privođenje pravdi, zajednička je misao govornika na komemoraciji koja je danas održana kod kapele Male Gospe u Kusonjama u povodu obilježavanja 29. i 27. obljetnice stradavanja bjelovarskih branitelja, piše Pakrački list.

Komemoraciji je prisustvovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je naglasio kako je Hrvatska nakon rata pokazala velikodušnost, jer je „velikodušno oprostiti i donijeti zakon o amnestiji, o nekažnjavanju svih onih koji su sudjelovali u pobuni protiv Republike Hrvatske, a nisu počinili ratne zločine.Predsjednik Milanović je naglasio kako ova zemlja duguje svoju slobodu malom broju hrabrih ljudi i kako se nada da će jednog dana pravda biti zadovoljena iako je prošlo puno godina i neke je stvari vrlo teško, gotovo nemoguće utvrditi.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je kako današnjim danom započinju komemoracije na našem području, i ulazimo u jesen sjećajući se svake žrtve i svakog branitelja koji je bio u Pakracu kada je trebalo braniti domovinu. „Zbog svakog poginulog, ranjenog ili nestalog, trebamo prenositi istinu o Domovinskom ratu. Pričajte vašoj djeci, ne kako bi nekoga zamrzili nego kako bi znali cijeniti hrvatske branitelje, našu današnju slobodu i domovinu i kako se `91. godina i rat više ne bi ponovili. Svaka žrtva ima svoje ime i prezime, ali isto tako i počinitelj nedjela ima ime i prezime“, rekla je gradonačelnica i navela kako će početkom listopada u centru Pakraca biti završeno spomen obilježje svih poginulih branitelja na našem području, kojih je više od 300.

Bjelovarski-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je kako je ovo mjesto od posebnog pijeteta za njegovu županiju. „Oni koji su išli u rat, išli su sa srcem i htjenjem očuvanja hrvatske države. Nitko nije mislio da će se događati takvi zločini kao što su dogodili ovdje u Kusonjama, nad ranjenim hrvatskim braniteljima“, rekao je Bajs i dodao da do sada još nije utvrđeno tko je krivac za taj zločin, ali da se to mora utvrditi i u konačnici kazniti.

Okupljene je pozdravio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur rekavši da je najveći grijeh zaborav i da ne treba dopustiti da nas taj grijeh obuzme. „Mi nosimo svjedočanstvo vremena i moramo biti predvodnici istine o Domovinskom ratu. Budimo ponosni na sve poginule i ne dopustimo da nam netko to okalja.“ Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH, odao je priznanje obiteljima poginulih i zahvalio svim braniteljima na slobodi koju danas živimo i za koju su nažalost mnogi dali svoje živote.

U uvodnom dijelu komemoracije, u ime Udruge specijalne jedinice policije Omege i svih branitelja obratio se Žarko Čanađija koji je sve okupljene podsjetio na početak rata u Hrvatskoj i u Pakracu, naglasivši da su branitelji u ratu pokazali što znači zajedništvo, sloga i hrabrost. Pozvao je također na kažnjavanje krivaca uz riječi „Nismo za progone i zatvaranja, jer svatko može pogriješiti i odabrati pogrešnu stranu, ali na tom putu može biti dostojanstven i častan. Svi koji su počinili ovaj zločin trebaju biti osuđeni, jer to nije bilo slučajno.“

Ovogodišnja komemoracija započela je već tradicionalno okupljanjem kod spomen obilježja Rakov Potok odakle je krenuo Mimohod istine prema kapelici Male Gospe gdje su zapaljene svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja i poštovanja 23 poginulih. Nakon komemoracije svetu misu zadušnicu predvodio je Bjelovarsko-križevački biskup msgr.dr. Vjekoslav Huzjak, a svečani ton komemoraciji dali su članovi policijske klape „Sveti Matej“ iz Bjelovara.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn