GRAD NOVA GRADIŠKA – Završeni radovi na izgradnji novog kružnog toka

Datum objave: 08. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Broj problematičnih točaka u gradu Nova Gradiška sve je manji, a ukupna prometna infrastruktura na značajno višem nivou, zahvaljujući nizu uspješno realiziranih projekata u proteklih nekoliko godina. Doprinijet će tome i novi kružni tok u središtu grada, na križanju Dieneševe, ulice Ljudevita Gaja i Trga kralja Tomislava.

Nakon nešto malo više od 3 mjeseca, radovi na izgradnji kružnog toka u središtu Nove Gradiške, na križanju Dieneševe, ulice Ljudevita Gaja i trga kralja Tomislava, privedeni su kraju. Uz novi, viši standard prometne infrastrukture, značit će to i manji broj problematičnih gradskih točaka koje su čelni ljudi grada odlučili “riješiti”.

“Prije tri godine, na području grada detektirali smo šet problematičnih prometnih točaka i dali si u zadataka riješiti ih. Riječ je o točkama koje su uzrokovale značajan broj prometnih nesreća u kojima su, uz materijalnu štetu, stradavali i ljudi. Prvo je riješen kružni tok kod Kauflanda, potom onaj kod župne crkve, a trenutno riješavamo kružni tok u centru grada. Tu su i dva raskrižja na kojima je, umjesto kružnih tokova, planirano postavljanje semafora-raskrižje kod Fine, na kojem je semafor odnedavno i ono kod TANG-a, koje će biti riješeno slijedeće godine. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka kod „Pauna”, s čime, također, startamo nagodinu, čime ćemo i riješiti svih šest najkritičnijih prometnih točaka. “, podsjetio je nedavno na sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, odgovarajući uz put i zašto se u središtu grada “išlo” s kružnim tokom umjesto semafora.

” Praksa je pokazala da su kružni tokovi kvalitetnije rješenje jer imaju brži i veći protok vozila, a tu je i vrijednost investicije. Cijena gradnje kružnog toka ili klasičnog križanja otprilike je podjednaka, dok samo postavljanje semafora košta preko pola milijuna kuna. Tu su onda još i trošak priključka na struju, godišnjeg održavanja, potrošnja električne energije, troškovi kojih se, s izgradnjom kružnog toka, rješavamo. Da je riječ o idealnom prometnom rješenju, potvrdio je kružni tok kod „Kauflanda” .”, upoznao je gradonačelnik Grgić.

Ukupna vrijednost radova na izgradnji kružnog toka je 1.799.376,83 kn s PDV-om, sredstva su osigurale Hrvatske ceste putem Županijske uprave za ceste, a radove je izvela tvrtka PZC Slavonski Brod.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: S. Tarbuk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn