GRAD NOVA GRADIŠKA – U spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora

Datum objave: 28. 5. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – U susret Danu državnosti koji će Hrvatska obilježiti u nedjelju, 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine, na središnjem spomen obilježju poginulim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika u Novoj Gradiški položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Čuvajući uspomenu na čin konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, u susret Danu državnosti, simbolično na Dan hrvatske vojske, na središnjem spomen obilježju poginulim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika u Novoj Gradiški položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Uz predstavnike Grada, učinila su to i izaslanstva Brodsko posavske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, civilnih udruga, javnog i političkog života grada, kao i predstavnici gradskih institucija.


Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

TEKST: S.T        FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn