GRAD NOVA GRADIŠKA – U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe novogradiški spomenici ukrašeni kravatom

Datum objave: 17. 1. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nakon što je 15.siječnja, u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i proslave Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, vezanjem kravate na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku, Zagreb ostatku svijeta predstavljen kao Prijestolnica kravate, a Hrvatska kao njena Domovina, najprepoznatljiviji nacionalni simbol zavijorio se i na novogradiškim bistama, zaslugom Marijana Bušića, ravnatelja Academije Cravatice, rodom iz Nove Gradiške.

Želeći svečano obilježiti šestomjesečno predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, Academija Cravatica, ustanova posvećena proučavanju, čuvanju i unaprjeđivanju kravate, od početka je godine, najprepoznatljivijim nacionalnim simbolom ukrasila 55 zagrebačkih spomenika, predstavljajući se Europi i svijetu kao Domovina kravate. Kravatu je, 15. siječnja, u povodu proslave Dana međunarodnog priznanja RH, dobio i spomenik dr.Franje Tuđmana, a uskoro će ih, uz suradnju s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, biti i na spomenicima širom glavnih gradova država članica Europske unije. Dan kasnije, na prestižnoj listi gradova čije spomenike krasi jedinstveni ukrasni rubac s kojim su Hrvati upoznali svijet, našla se i Nova Gradiška, zaslugom Marijana Bušića, ravnatelja Academije Cravatica, rodom Novogradiščanina.

Još je jedna to potvrda sjajne suradnje Grada i ustanove čuvarice i promicateljice kravate,
s kojom je iznimno zadovoljan gradonačelnik Vinko Grgić, jer, prilika je to i za kvalitetno turističko predstavljanje i pozicioniranje. ” Kravata je simbol ljubavi između muškarca i žene i simbol ljubavi prema domovini, stoga i crvena boja. Zašto suradnja s Novom Gradiškom? Zato što kao grad, još od svog osnutka, imamo tradiciju urbane kulture, ali i tradiciju svilarstva, jer jedna od najvećih svilana svog doba, osnovana davne 1771.godine, bila je upravo u našem gradu u kojem se danas, zaslugom vizije i sna koji je Marijan Bušić sanjao u novogradiškoj Gimnaziji, proizvodi kravata.”, izjavio je Vinko Grgić, čelni čovjek Grada Nova Gradiška.

Kravatom, istinskim nacionalnim brendom koji su u Europu donijeli hrvatski vojnici prije 400 godina, ukrašene su biste dr. Andrije Štampara, Ive Kerdića, Grigora Viteza, M.A. Relkovića, Stjepana Radića i Josipa Jurja Strossmayera, te tri gracije, prepoznatljivi ukras gradske fontane. Učinio je to Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, izrazivši zadovoljstvo posjetom Novoj Gradiški i suradnjom s Marijanom Bušićem.

“Nakon što je Academija Cravatica dugi niz godina kravate vezala konjanicima, prvenstveno u gradu Zagrebu, sada su to, posebno zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, prihvatile i zemlje članice i na taj način dale obol našoj zemlji. Izuzetno mi je drago da se toj priči, uz glavne gradove Europske unije, pridružila i Nova Gradiška”, izjavila je tom prigodom, Eva Marija Jakirčević iz Academije Cravatice.

TEKST: S. T.          FOTO:FB Cajtung

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn