GRAD NOVA GRADIŠKA – U obje faze projekta ZAŽELI među najuspješnijim gradovima

Datum objave: 01. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Od kada je, sada već davne 2017. startao u svojoj prvoj fazi, projekt “Zaželi” postao je svojevrsni hrvatski izvozni proizvod u okviru Europskog socijalnog fonda, posebno pohvaljen od Europske komisije. Potvrđuju to i brojke iz kojih je vidljivo kako je vrijednost sklopljenih ugovora s gradovima “provoditeljima” projekta kroz njegove dvije faze veća od 340 milijuna kuna, od kojih je nešto manje od 12 milijuna kuna, kao jedan od deset najuspješnijih hrvatskih gradova, dobila Nova Gradiška.

Već u prvoj fazi svoje provedbe, projekt ZAŽELI, financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u Hrvatskoj se potvrdio kao sjajan instrument s kojim su, uz aktivan angažman jedinica lokalne samouprave, na tržište rada “vraćene” žene zrelije dobi iz ruralnih sredina, s ciljem pružanja nužne skrbi starijima i nemoćnima. Uz činjenicu kako je rasprostranjen na cijeli teritorij RH, razlog je to zbog čega je i postao svojevrsni hrvatski izvozni proizvod, posebno pohvaljen od Europske komisije. Potvrđuju to i brojke iz kojih je vidljivo kako je vrijednost sklopljenih ugovora s gradovima “provoditeljima” projekta kroz njegove dvije faze 341, 2 milijuna kuna. U obje faze najviše je sredstava ugovorio Grad Bjelovar, koji slijede Zabok, Valpovo, Split, Vukovar, Našice, Nova Gradiška, Županja, Vinkovci i Otok.

U drugoj, aktualnoj fazi projekta, trenutačno prekinutoj jer zahtjevi su premašili osigurana sredstva, Nova Gradiška je ponovno jedan od gradova s najviše ugovorenih sredstava što ukupno čini iznos od 11.941.479,00 kuna ostvarenih sredstava. U I fazi projekta koja se, pod nazivom “Žena zaželi, žena radi”, provodio od 1.12.2017. do 31.5. 2020., Novoj Gradiški su odobrena sredstva u iznosu od 6.658.829,00 kuna. Tijekom prvih 30 mjeseci provedbe, projektom je zaposleno 50 žena na poslovima skrbi za 250 korisnika, a njih 25 prošlo je i program osposobljavanja i stručnog usavršavanja. I u drugoj fazi projekta koja je “startala” početkom srpnja prošle godine, gradu Nova Gradiška odobren je značajan iznos od 5.282.650,00 kuna koji će biti utrošen na zapošljavanje 60 žena, a povećan je i broj krajnjih korisnika kojih je, u drugoj fazi projekta, 360.

Uz zapošljavanje teže zapošljivih žena i nužnu skrb o najstarijima, tijekom 18 mjeseci provedbe 25 polaznica proći će program osposobljavanja i stručnog usavršavanja, što će im, po završetku projekta, uz novostečena znanja i vještine, omogućiti i veću konkurentnost na tržištu rada, a projektnim će se aktivnostima potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života pripadnica ciljanih skupina i krajnjih korisnika. Uz tri komponente- zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, projekt ZAŽELI pozitivno je utjecao na niz različitih socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i lokalnih zajednica, smanjujući siromaštvo i socijalnu isključenost, istovremeno izravno doprinoseći revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: arhiv

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn