GRAD NOVA GRADIŠKA – U čast Domovini i njenom međunarodnom priznanju

Datum objave: 15. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Povodom 29.godišnjice međunarodnog priznanja RH predstavnici Grada Nova Gradiška i udruga proisteklih iz Domovinskog rata na središnjem su spomen obilježju i kod biste prvog hrvatskog predsjednika položili vijence i upalili svijeće.

Čuvajući živim sjećanje na 15. siječnja 1992. godine, dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, predstavnici Grada Nova Gradiška i udruga proisteklih iz Domovinskog rata na središnjem su spomen obilježju i kod biste prvog hrvatskog predsjednika položili vijence i upalili svijeće.

Na današnji dan prije 29 godina, Republiku Hrvatsku je, nedugo nakon proglašenja njene neovisnosti, priznalo svih dvanaest tadašnjih članica Europske unije te Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska, a do kraja siječnja taj se broj popeo na ukupno 44 države. Ističući značaj tog velikog čina za državu i naciju, predsjednik dr. Franjo Tuđman 15.siječnja 1992.godine rekao je kako je riječ o datumu koji će “zlatnim slovima ostati uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana“. Uz međunarodno priznanje RH, 15. siječnja obilježava se i godišnjica mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja okončane šest godina poslije, 1998. godine.

TEKST: S. T.         FOTO: F. S.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn