GRAD NOVA GRADIŠKA – U čast 25. godišnjice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Datum objave: 04. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – U čast 25. godišnjice veličanstvene vojno redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na središnjem spomen obilježju i kod biste prvog hrvatskog predsjednika u Novoj Gradiški položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Čuvajući živim sjećanje na velike datume novije hrvatske povijesti, pamteći s poštovanjem i pijetetom sve one koji su Domovini poklonili život, u čast 25.godišnjice veličanstvene vojno redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na središnjem spomen obilježju i kod biste prvog hrvatskog predsjednika, dr.Franje Tuđmana u Novoj Gradiški položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Učinili su to predstavnici gradske vlasti, braniteljskih udruga, institucija i političkih stranaka. Operacija Oluja velika je vojno-redarstvena operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije; iako su i tom kao i nekolicinom narednih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni uvjete u kojima je od siječnja 1996. godine počeo proces mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske, zbog čega je Oluja, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

TEKST: S. Tarbuk           FOTO: radioprkos.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn