GRAD NOVA GRADIŠKA – Punionica električnih vozila, novi “zeleni” projekt kao dio razvojne strategije grada

Datum objave: 14. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nova Gradiška je ovih dana dobila prvu punionicu električnih automobila. Postavljena ispred pošte, na Trgu kralja Tomislava, punionica predstavlja i jedan od takozvanih “zelenih projekata” koje je Grad, vodeći računa o zaštiti okoliša i zdravlju ljudi, uvrstio u razvojnu strategiju.

Iako slaba kupovna moć i nedostatak potrebne infrastrukture još uvijek ne idu na ruku svima onima svjesnima važnosti zaštite okoliša, svaki, pa i najmanji pomak, korak je naprijed prema zelenom stilu života. S tim na umu, kontinuirano promišljajući o ekologiji, Nova Gradiška se svrstala na popis gradova s punionicom električnih automobila. Nakon što su krajem 2018. godine Grad i HEP potpisali ugovor o razvojnom projektu izgradnje infrastrukture, ovih je dana stigla prva punionica električnih automobila. Postavljena ispred pošte, na Trgu kralja Tomislava, punionica predstavlja i jedan od takozvanih “zelenih projekata” koje je Grad, vodeći računa o zaštiti okoliša i zdravlju ljudi, uvrstio u razvojnu strategiju.

“Svjesni smo da pojedinac, sredina, odnosno lokalna zajednica ne može „razmišljajući zeleno“ spasiti svijet, no ako bi se svatko u svom djelovanju počeo odgovornije ponašati prema okolišu u kojem živimo i čiji smo sastavni dio, zasigurno možemo život učiniti ljepšim i ugodnijim i sebi i svima oko sebe, a sljedećim generacijama ostaviti puno bolji i zdraviji svijet. Grad Nova Gradiška svjestan svoje odgovornosti realizira još jedan „zeleni projekt“ iz strategije razvoja Grada, čime dokazujemo kako kontinuirano razmišljamo ekološki– prokomentirao je gradonačelnik Vinko Grgić , nakon potpisivanja Sporazuma s HEP-om.

Prema podacima Centra za vozila s početka prošle godine, u Hrvatskoj je registrirano 459 električnih automobila i 3717 hibridnih vozila, što predstavlja i manje od jedan posto od ukupnog broja registriranih automobila. Diljem zemlje, na 272 lokacije, postavljene su e-punionice sa 693 priključka, od kojih je više od 100 takozvanih ELEN, koje je HEP, baš kao i u Novoj Gradiški, financirao ili vlastitim ili sredstvima EU fondova. Kako bi stimulirala kupovinu električnih automobila, država izdvaja oko 17 milijuna kuna poticaja za sve koji se odluče na ekološke alternative prijevoza. Pojedinačne subvencije iznose oko 80 tisuća kuna za električne automobile, 40 tisuća za plug-in hibride i 5 tisuća kuna za električne automobile i bicikle i dodjeljuju se onom tko ih prvi zatraži. Kroz projekt državnih potpora u posljednje je dvije godine odobreno 50,2 milijuna kuna i kupljeno više od 1400 vozila.

TEKST: S. T.        FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn