GRAD NOVA GRADIŠKA: Položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen kosturnici žrtava fašističkog terora

Datum objave: 22. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Članovi Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ivanom Trupina, u povodu Dan ntifašističke borbe, položili su vijence kod spomen kosturnice žrtava fašističkog terora, strijeljanih na Bedemu od 1942. do 1945 godine.

U znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi partizanski odred i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi, članovi Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ivanom Trupina, položili su vijence i zapalili svijeće. Učinili su to, po prvi puta, na mjestu spomen kosturnice žrtava fašističkog terora, strijeljanih na Bedemu od 1942. do 1945 godine, umjesto, kao ranijih godina, kod središnjeg spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

U povodu Dana antifašističke borbe koji u Republici Hrvatskoj ima status državnog praznika, Novogradiščanima i Novogradiščankama čestitku su uputili gradonačelnik Vinko Grgić i predsjednica Gradskog vijeća, dr.Ljepša Rakas Vujčić, ističući kako je današnji dan prigoda za prisjećanje na “značajnu ulogu antifašizma koji je utkan u temelje hrvatske državnosti i suvremene europske obitelji kojoj pripadamo.”

“Čestitamo Vam 22. lipnja Dan antifašističke borbe i početak antifašističke borbe u Hrvatskoj. Počela je tada borba građana Hrvatske protiv okupacije, rasizma, totalitarizma i nasilja. Veliko hvala svima koji su nam omogućili da živimo u međunarodno priznatoj zemlji mira i demokracije,”, stoji između ostaloga u čestitki.

TEKST: S. T.      FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn