GRAD NOVA GRADIŠKA – Novogradiščani Vukovaru

Datum objave: 18. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – S tugom, ponosom i pijetetom žrtve Vukovara prisjetili su se i Novogradiščani. Učinili su to, četvrtu godinu za redom, jedinstvenim hodočašćem “Nova Gradiška za Vukovar- 28 kilometara za 28 godina žrtve Grada Heroja“, na koje su, uz čelne ljude grada, krenuli brojni vijećnici i vijećnice , direktori i djelatnici gradskih tvrtki i ustanova, a potom i paljenjem lampiona ulicama grada, u organizaciji HVIDR-e i suradnji s navijačima Bad Blue Boysa i Torcide i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Čuvajući živim sjećanje na godine u kojima se stvarala Hrvatska i žrtvu onih koji su u Domovinu ugradili sebe, delegacija Grada Nova Gradiška, predvođena gradonačelnikom Vinkom Grgićem i zamjenicima, i ove je godine, pješice krenula od Ivankova do Vukovara, pod geslom “Nova Gradiška za Vukovar- 28 kilometara za 28 godina žrtve Grada Heroja“. Jedinstvenom hodočašću, ove godine organiziranom po četvrti puta, uz čelne ljude grada, pridružili su se i koordinator za branitelje Vlatko Greiner, direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška Dinka Matijević, vijećnici i vijećnice, direktori i djelatnici gradskih tvrtki, te brojni sugrađani.

“Nova Gradiška za Vukovar“ svojevrsna je kolona sjećanja u kojoj se mi, ali i brojni drugi koje na svom proputovanju susretnemo, prisjećamo velike tragedije u modernoj hrvatskoj povijesti uz neizostavnu krilaticu koja se veže uz Domovinski rat, a to je „Da se ne zaboravi,“ rekao je, uoči polaska, gradonačelnik Vinko Grgić. Jedinstvenu tradiciju nastavili su i članovi HVIDRE Nova Gradiška, u suradnji s navijačima Bad Blue Boysa i Torcide, te članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, paljenjem lampiona od Doma hrvatskih branitelja, južnom stranom Trga kralja Tomislava, Relkovićevom i Svačićevom ulicom, sve do murala u Benkovićevoj ulici. Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 28. godišnjicu masakra u Škabrnji, lampioni su zapaljeni i kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, a komemorativno obilježavanje održano je pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška.

TEKST: S.T.        FOTO: F. S./FB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn