GRAD NOVA GRADIŠKA – Novogradiščani se prisjetili 21. rujna 1991., najkrvavijeg ratnog dana

Datum objave: 21. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Zvučnim znakom za prestanak opasnosti oglašenim u 12:52, Novogradiščani su se prisjetili 21.rujna 1991.godine, “najkrvavijeg ratnog dana” i poklonili 12-orici poginulih u raketiranju najužeg i najvitalnijeg gradskog središta.

Novogradiščani 21. rujna 1991. godine pamte kao najkrvaviji ratni dan. Toga je dana, u 12:52, agresorska JNA iz zrakoplova pucala strojnicama i, s ciljem izazivanja panike i onemogućavanja normalnog života građana, raketama pogodila niz vitalnih objekata u gradu. U prvom je naletu pogođena zgrada tadašnje Skupštine Općine grada, pošta, susjedna stambena zgrada,pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova bila je zgrada Doma kulture u kojoj je bila smještena lokalna radio postaja, pekara, obližnje stambene zgrade, te željeznička pruga. Uz najvitalnije objekte u gradu, neprijatelj je raketirao i branu Bačica kod Cernika iz koje se grad opskrbljivao vodom. U napadu na grad, poginulo je 12, a ranjeno 50 osoba.

Pamteći s pijetetom braniteljsku žrtvu, ponosno čuvajući sjećanje na dane u kojima se stvarala domovina, najkrvaviji ratni dan obilježen je, 29 godina kasnije, zvučnim znakom za prestanak opasnosti i komemoracijom održanom kod spomen ploče postavljene 2019. na inicijativu koordinatora za branitelje, Vlatka Greinera, ispred zgrade Doma kulture.

U tišini, emotivno i dostojanstveno, žrtvama najbolnijeg novogradiškog ratnog dana, poklonili su se članovi obitelji poginulih i ranjenih, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, čelni ljudi Grada, predstavnici braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje, civilnih udruga, ustanova i institucija, te brojni Novogradiščani.

” Nakrvaviji novogradiški ratni dan, žrtve branitelja i civila dokaz su kako se teško rodila Hrvatska domovina. Potvrđuje to i strašna činjenica kako je u Slavonskom Brodu poginuo cijeli jedan razred, zbog čega smo dužni ovakve datume i brojne znane i neznane junake, nikada ne zaboraviti.”, istaknuo je tom prigodom čelni čovjek Brodsko posavske županije, župan Danijel Marušić. Na značaj 21. rujna 1991. godine za Grad Novu Gradišku osvrnuo se i Vlatko Greiner, koordinator za branitelje i sudionik Domovinskog rata, izrazivši zadovoljstvo što je, prošlogodišnjim postavljanjem spomen ploče na mjestu raketiranja, omogućeno dostojanstveno odavanje pijeteta žrtvama.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn